Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce fac autoritățile pentru ca agricultorii să nu achite taxe la exporturi în Rusia

© Sputnik / Тимур СеливановМолдавские яблоки на стенде Молдовы на выставке WorldFood Moscow
Молдавские яблоки на стенде Молдовы на выставке WorldFood Moscow - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Abonare
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a precizat că autoritățile de la Chișinău depun eforturi în discuțiile cu reprezentanții Federației Ruse pentru ca producătorii moldoveni să poată exporta producție agricolă fără plăți adiționale.

CHIȘINĂU, 9 apr – Sputnik. Guvernul Federației Ruse nu a mai prelungit, ca în alte dăți, termenul de aplicare a scutirii de plata taxelor vamale pentru anumite categorii de produse agricole moldovenești, în special este vorba de mere.

Пасхальная ярмарка в центре Кишинева  - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2021
Societate
Ciocoi spune cum va fi sărbătorit Paștele în condițiile stării de urgență
Începând cu data de 1 aprilie, exportatorii moldoveni achită o taxă de 0,015 euro pentru fiecare kilogram și un impozit la taxa adăugată în mărime de 20%. De exemplu, pentru o tonă de mere exportate producătorii moldoveni ar urma să plătească 150 de euro, adică 3 178 de lei.

Mărul discordiei – Federația Rusă își închide piața pentru produsele moldovenești>>>

Decizia autorităților ruse a trezit îngrijorare serioasă în rândul exportatorilor care, în mod tradițional, își exportau produsele pe piața agricolă rusească. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a fost întrebat în cadrul discuțiilor la Centrul de Presă al Agenției de știri și radio Sputnik Moldova cum vor interveni autoritățile de la Chișinău în acest proces.

"Se fac eforturi. Suntem în discuții permanente cu Federația Rusă la acest subiect. Ministrul Ion Perju, care este co-președintele Comitetului mixt interguvernamental moldo-rus este în contact permanent cu ministrul Agriculturii din Rusia. Suntem în dialog permanent și cu Ministerul de Externe. Facem tot ce putem și ce ne stă în puteri în acest sens, pentru a facilita revenirea producției agricole moldovenești pe piața rusă, fără taxe adiționale la importul în Rusia. Trebuie să fim optimiști că vom reuși să convingem partenerii să fie mai receptivi", a declarat Aureliu Ciocoi, premierul interimar. 

În ianuarie și februarie 2021, potrivit statisticii Serviciului Vamal al Republicii Moldova, exportul de mere în Rusia a scăzut - doar 28 de mii de tone comparativ cu 54 de mii în primele două luni ale anului 2020. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0