Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Sondaj: Moldovenii vor demisia Guvernului și alegeri anticipate

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
O mare parte din moldovenii participanți la un sondaj socio-politic cred că actuala guvernare trebuie demisă și declanșate alegeri anticipate.
CHIȘINĂU, 21 feb – Sputnik. Cea mai proastă guvernare din ultimii zece ani ar fi cea din perioada Guvernului Gavrilița. Cel puțin asta arată datele Barometrului socio-politic prezentat de IMAS realizat în februarie 2022.
Potrivit sondajului, activitatea Guvernului Gavrilița până în februarie 2022 a fost apreciată de 34% din cei chestionați cu note de 1 și 2 din sistemul de apreciere de zece puncte.

Sondajul mai arată că 70% din participanții la cercetarea sociologică au menționat că nivelul de trai al oamenilor s-a înrăutățit la mai bine de un an de la învestirea în funcție a președintelui Maia Sandu și la mai bine de șase luni de la învestirea Guvernului Natalia Gavrilița.

Oamenii au fost întrebați și cum apreciază modul în care ministrul Andrei Spînu a purtat negocierile cu Gazprom. 73% din participanții la sondaj nu sunt deloc mulțumiți. Aceștia sunt de părere că pentru posibilitățile din Republica Moldova trebuia obținut un preț mai mic.
La fel, 85% din oameni nu înțeleg de ce condițiile contractuale dintre „Moldova Gaz” și „Gazprom” au rămas secrete. Moldovenii cred că este o situație nejustificată și că este necesar ca acest contract să fie făcut public cât mai repede.
Oameni - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Societate
Sondaj: Cei mai mulți dintre moldoveni cred că vor trăi și mai rău
Mai mult, 47% din respondenți sunt de părere că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, trebuie să-și dea demisia.
La fel, 85% din moldoveni sunt de părere că președintele Maia Sandu trebuie să aibă o întâlnire cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pentru a discuta problema prețului la gaz. Asta în timp ce 70% din participanții la sondajul IMAS cred că șeful statului nu s-a implicat deloc în obținerea unui preț mai avantajos la gaz pentru Republica Moldova.
Totodată, oamenii sunt nemulțumiți de modul în care șeful statului participă la soluționarea problemelor importante ale țării. 65% cred că Sandu nu se implică suficient. Alte 47% sunt de părere că actuala guvernare face ceea ce a promis PAS în campania electorală în foarte mică măsură. Sondajul arată că 42% din oameni consideră actuala guvernare o catastrofă pentru Republica Moldova și trebuie demisă.
Unii, mai exact 32%, cred că trebuie să fie declanșate alegeri anticipate, iar alți 72% cred că partidul de guvernământ trebuie să ofere funcții și reprezentanților altor partide politice. Potrivit sondajului, 21,9% din moldovenii care au participat la acest sondaj consideră că țara noastră a fost guvernată în cel mai rău mod în ultimii 10 ani anume de către Guvernul Gavrilița.
Complexul Energetic Oltenia - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Economie
Sistemul energetic al Moldovei va fi deconectat temporar de la sistemele țărilor vecine
Fluxul de știri
0