Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Sistemul energetic al Moldovei va fi deconectat temporar de la sistemele țărilor vecine

© Photo : Facebook / Complexul Energetic OlteniaComplexul Energetic Oltenia
Complexul Energetic Oltenia - Sputnik Moldova, 1920, 21.02.2022
Abonare
În următoarele zile va avea loc testarea funcționării împreună în regim izolat a sistemelor energetice ale Ucrainei și Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 21 feb - Sputnik. Sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei vor funcționa împreună în regim izolat de alte sisteme energetice vecine. Despre aceasta a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Testarea va avea loc în perioada 24 - 26 februarie 2022 și are drept scop testarea capacității sistemului energetic de a funcționa în siguranță, la parametri normați ai frecvenței și tensiunii, și de a reacționa imediat la variația acestor parametri în condițiile de funcționare în regim de iarnă.
Testele presupun realizarea câtorva acțiuni tehnice:
Deconectarea insulei energetice Burshtyn din Vestul Ucrainei de la rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E și sincronizarea ei cu sistemul energetic unificat al Ucrainei;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat din Belarus;
Deconectarea sistemului energetic al Ucrainei de la sistemul energetic unificat al Federației Ruse.
Deconectarea de la sistemele energetice vecine și ulterioara sincronizare după finalizarea testelor a fost coordonată între operatorii sistemelor de transport adiacenți.
Potrivit secretarului de stat al ministerului, Constantin Borosan, testele vizează deconectarea controlată și treptată a capacităților de generare și a sarcinii electrice de consum și studierea parametrilor de calitate a energiei electrice.
Totodată, el anunță că nu vor fi afectați consumatorii finali de energie electrică din Republica Moldova.
„Consumatorii de energie electrică vor consuma în continuare energie electrică fără întreruperi. Deconectarea de la sistemele energetice vecine și sincronizarea ulterioară cu acestea nu va fi resimțită la nivelul consumatorilor finali de energie electrică”, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
La manevrele tehnice participă centralele electrice din Ucraina. Operatorul de transport și de sistem ÎS „Moldelectrica” va urmări parametrii de calitate a energiei electrice în zona de dispecerizare a Moldovei.
lumină - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Politică
Decis! Moldova va cumpăra energie electrică din mai multe surse
Ministerul de resort precizează că testul din luna februarie reprezintă prima etapă a procesului de interconectare sincronă a sistemelor noastre electroenergetice cu rețeaua Europei Continentale a ENTSO-E, fiind planificat un exercițiu similar în regim de funcționare de vară.
Fluxul de știri
0