Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decis! Moldova va cumpăra energie electrică din mai multe surse

© Sputnik / Mihai Carauslumină
lumină - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Abonare
Deputații au votat astăzi în lectură finală proiectul de lege care prevede ca Republica Moldova să poată achiziționa energie electrică din cel puțin două surse.
CHIȘINĂU, 3 feb - Sputnik. În prima ședință plenară din cadrul sesiunii ordinare de primăvară-vară a anului 2022, deputații au votat pentru modificată Legii cu privire la energia electrică, în vederea armonizării legislației naționale în domeniu cu legislația Uniunii Europene. Pentru aprobarea modificărilor la proiectul dat au votat 58 de deputați.
Obiectivul de bază al modificărilor este introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energia electrică.

"Prin proiectul de lege aprobat se operează completări ale atribuțiilor Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE); modificarea și stabilirea modelelor aplicabile pentru asigurarea independenței operatorului sistemului de transport; stabilirea cerințelor privind desemnarea operatorului de sistem independent, a procedurilor aplicate la desemnarea acestuia, atribuțiilor și obligațiilor de bază", anunță serviciul de presă al Parlamentului.

Totodată, sunt modificate cerințele privind furnizarea energiei electrice de către furnizorul serviciului universal și furnizorul de ultimă opțiune și obligațiile participanților la piața energiei electrice în legătură cu echilibrarea.
curent electric, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.01.2022
Economie
Ultima oră: Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică din mai multe surse
Este de precizat că modificările propuse prin prezentul proiect au caracter urgent. Una din urgențe se referă la faptul că la 31 martie 2022 expiră contractele furnizorilor de achiziție a energiei electrice.
În același timp serviciul de presă de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a precizat pentru Sputnik Moldova că întreprinderea funcționează în regim obișnuit, iar energia electrică este generată și furnizată tuturor consumatorilor.
Fluxul de știri
0