Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunț important privind compensațiile la gaz și încălzire oferite de Guvern

© Sputnik / Mihai Caraus factura la gaz
 factura la gaz - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință pentru a lua noi decizii în ceea ce privește gestionarea crizei energetice din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. Guvernul va aloca 292,4 milioane de lei pentru compensarea diferenței de tarife pentru gazele naturale și pentru energia termică. Decizia fost luată în cadrul ședinței din 18 februarie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
Banii vor fi alocați Ministerului Muncii și Protecției Sociale din Fondul de Rezervă al Guvernului. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru efectuarea plăților în avans pentru compensarea diferenței de tarif la gaz și încălzire, după ce aceste tarife au fost majorate.

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale va efectua plata în avans în sumă de 266 960 000,0 lei către S.A. „Termoelectrica” și în valoare de 25 385 780,0 lei pentru S.A. „CET-Nord” a compensațiilor acordate
consumatorilor casnici pentru perioada februarie - martie 2022”, a precizat Guvernul.

Conform hotărârii CSE, „Termoelectrica” și „CET-Nord” vor raporta în fiecare lună suma compensațiilor acordate consumatorilor casnici, iar în cazul în care mărimea avansului va depăși suma compensațiilor acordate și raportate pentru lunile februarie - martie, întreprinderile vor restitui banii rămași către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Totuși, în cazul în care suma avansului va fi mai mică decât suma compensațiilor, diferența va fi acoperită de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Totodată, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au mai decis ca și consumatorii deserviți de către furnizorii cărora nu le-au fost impuse obligațiile de serviciu public și operatorii sistemelor de distribuție închise să beneficieze de compensații acordate de către Guvern
Este de menționat faptul că de compensații vor beneficia și consumatorii casnici din cămine și blocuri de locuit gestionate de instituții bugetare. Aceștia vor primi compensații conform acelorași prevederi legale care sunt aplicate și consumatorilor casnici din asociațiile de locatari.
Încă o decizie luată de către CSE prevede ca persoanelor care nu vor achita consumul de gaze naturale în termenele indicate în contract sau în factura de plată să nu li se aplice penalități, dobânzi de întârziere, dar și alte sancțiuni pecuniare.
Totodată, membrii CSE au decis ca Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne să transmită către „Termoelectrica” 16 295 de tone de păcură, din ajutorul umanitar oferit de către România.
Întreaga hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale o puteți vedea aici.
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Societate
Ce a decis Curtea Constituțională în privința aplicării retroactive a tarifului la gaz
Fluxul de știri
0