Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce a decis Curtea Constituțională în privința aplicării retroactive a tarifului la gaz

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 19.02.2022
Abonare
Curtea Constituțională s-a pronunțat pe marginea sesizării deputaților socialiști privind aplicarea retroactivă a tarifului la gaz, stabilit de ANRE la 28 ianuarie.
CHIȘINĂU, 19 feb - Sputnik. După ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile tarife la gaz, care au fost aplicate retroactiv, de la 1 ianuarie, deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care au solicitat magistraților să explice, prin interpretarea articolului 9 și 46 din Constituție, dacă acest lucru reprezintă sau nu o încălcare a dreptului de proprietate.
Astfel, după examinarea sesizării, Înalta Curte a declarat că nu are competențe să se pronunțe în acest sens.
„Curtea subliniază că nu este competentă să ofere o interpretare a Constituției prin raportare la pretinse acte retroactive care nu se supun controlului de constituționalitate. Atunci când a observat că există norme legale care le acordă instanțelor de drept comun competența controlului (implicit a interpretării) unor acte ale autorităților publice, Curtea și-a declinat competența în favoarea acestora”, se menționează în hotărârea Curții.
Astfel, magistrații Curții au hotărât că acest aspect nu ține de competența lor și i-au îndemnat pe deputați să se adreseze în instanța de fond pentru a contesta decizia ANRE-ului.
Precizăm că deputații socialiști Vlad Batrîncea, Corneliu Furculiță, Adela Răileanu, Grigore Novac și Petru Burduja i-a solicitat Curții Constituționale să interpreteze aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz.
Amintim că în data de 28 ianuarie, Consiliul de Administrație al ANRE s-a întrunit în ședință și a aprobat noile tarife pentru gaz, energie electrică și încălzire. Atunci s-a hotărât ca toate deciziile să-și producă efectele începând cu 1 ianuarie 2022. Adică, facturile care au venit pentru luna ianuarie au fost deja calculate în baza noilor tarife aprobate.
электрический столб - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Societate
ANRE a amânat ședința de azi: Când ar putea stabili noile tarife la energia electrică
Fluxul de știri
0