Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia răspunde la scrisoarea Washingtonului privind garanțiile de securitate

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaMAE rus
MAE rus - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul de Externe Lavrov: Rusia va expedia astăzi răspunsul la propunerile SUA cu privire la securitate.
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Rusia a pregătit răspunsul la mesajul americanilor în cadrul dialogului cu privire la garanțiile de securitate, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, comunică RIA Novosti.
"Încheiem analizarea scrisorii americane. Sper că în cel mai scurt timp veți afla cum va evolua situația în continuare. Cel puțin, vom expedia astăzi această scrisoare părții americane", a spus el la conferința de presă de după negocieri cu omologul său italian Luigi di Mayo.
Ministrul a adăugat că partea rusă intenționează să facă public documentul.
"Credem că este necesar, pentru ca membrii interesați ai societății civile din țările noastre să aibă o idee despre ceea ce se întâmplă. Altfel, dacă este ținut în secret, așa cum preferă colegii noștri de la Washington și Bruxelles, opinia publică va fi intoxicată cu aceeași minciună și propagandă efectivă care umple acum spațiul informațional”, a explicat Lavrov.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Rusia
Lavrov: Rusia pregătește reacția la răspunsurile NATO și SUA
Totodată, ministrul adjunct de externe Alexander Grușko a precizat că răspunsul pentru NATO se mai află în lucru.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.
Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Politică
Putin a explicat cum va acționa Rusia în domeniul securității
Fluxul de știri
0