Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Prin ce este periculos coronavirusul – ce trebuie să facem peste 2-3 luni de la boală

Virus - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Expertul a explicat care sunt pericolele pentru organism dacă persoana a suportat infecția cu coronavirus.
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Efectele coronavirusului asupra organismului deocamdată abia se studiază, dar ceea ce vedem deja vorbește despre faptul că virusul este extrem de patogen și lovește anume în organele vitale ale organismului uman, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova expertul în domeniul sănătății publice Ala Tocarciuc.
Potrivit specialistului, varianta când nu există urmări după coronavirus este ideală, însă în realitate, din păcate, așa ceva practic nu există.
Tocarciuc a menționat că în corpul fiecărei persoane, virusul „se agăță” de diverse organe vitale - fie plămânii, fie inima, fie ficatul, fie rinichii, fie sistemul imunitar, fie sistemul nervos central.
"Adică nu la toate sistemele vitale dintr-un singur organism. La cineva, virusul pătrunde în creier și se înmulțește acolo, iar la cineva în inimă – și aceasta va fi o cardiomiopatie gravă sau chiar se poate întâmpla un atac de cord. Adică, efectul virusului asupra organismului deocamdată abia se studiază, iar ceea ce vedem deja vorbește despre faptul că virusul este extrem de patogen și lovește exact organele vitale ale organismului uman”, a spus Tocarciuc.
Omicron - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Coronavirus
Tulpina „omicron” predomină în Moldova: Câte cazuri avem cu subvariantele acesteia
De aceea, după cum a menționat expertul, trebuie să fiți foarte atenți - chiar dacă persoană a avut o formă ușoară de coronavirus, peste aproximativ două-trei luni trebuie să facă un control medical și să vadă ce se întâmplă cu organismul.
"Pentru că schimbările pot fi foarte grave. Mai mult decât atât, există un coronavirus de lungă durată, care ține până la 8-9 luni - omului i se pare că s-a însănătoșit, are un test negativ, însă COVID-19 trăiește undeva", a precizat interlocutoarea.
Întrebată cum se poate afla dacă coronavirusul a rămas în organism în cazul în care testul arată un rezultat negativ, expertul a răspuns că, de obicei, analiza este luată din nas și din gură, unde virusul deja nu mai este, „însă el poate trăi după aceste bariere”.
„De aceea coronavirusul îndelungat poate fi detectat doar simptomatic - oboseală, analizele sunt modificate, parametrii sunt modificați sau este modificată funcționalitatea sistemului nervos ori alte tulburări”, a adăugat Tocarciuc.
Fluxul de știri
0