Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opoziția cere audieri în Parlament după mesajul lui Sandu despre un posibil război

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut audierea în Parlament a mai multor reprezentanți ai Guvernului și ai altor structuri de stat.
CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Opoziția parlamentară a cerut audierea ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, și a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco, pentru a afla ce a stat la baza adresării publice a președintelui Maia Sandu cu privire la un posibil război lângă Moldova.
Totodată, deputații comuniști și socialiști au cerut audierea în Parlament a premierului Natalia Gavrilița și a guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu în contextul creșterii prețurilor.
Însă niciuna dintre solicitările opoziției nu a întrunit numărul necesar de voturi.
În data de 14 februarie, președintele Republicii Moldova a făcut un apel către toți cetățenii în contextul situației privind securitatea din regiune.
Atunci șeful statului a menționat că instituțiile statului întreprind toate acțiunile necesare pentru a preveni eventualele riscuri pentru țara noastră, având în vedere posibilitatea declanșării inei operațiuni militare în Ucraina. Totodată, președintele a precizat că tensionarea situației la frontiera țării vecine „îngrijorează profund” autoritățile de la Chișinău.
„Împreună cu Guvernul și Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei și evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Prioritatea statului nostru este viața și siguranța oamenilor noștri”, a mai spus președintele.
În context, Maia Sandu a îndemnat toate instituțiile statului să informeze la timp cetățenii despre toate acțiunile de pregătire pe care le întreprind pentru a „contracara posibilele riscuri la adresa securității naționale”.
Президент Молдовы Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Politică
Sandu a adresat cetățenilor un mesaj privind securitatea din regiune
Declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti provocări în Ucraina se fac auzite în continuare dinspre Occident, în pofida revenirii trupelor rusești la locurile lor de dislocare după exerciții.
Moscova a negat în repetate rânduri planurile atribuite Rusiei cu privire la escaladarea situației în jurul Ucrainei și a afirmat în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate aceste declarații sunt folosite ca pretext pentru a desfășura cât mai multă tehnică NATO în apropierea granițelor rusești.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat permanent că scopul poveștilor despre „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor rusești. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Luni, președintele Federației Ruse a avut o întâlnire cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
La întâlnirea cu Putin, Ministrul rus al Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele se vor încheia în timpul apropiat”. Districtele militare de Sud și de Vest ale Federației Ruse au început să-și întoarcă trupele la locurile de dislocare permanentă, le-a spus marți jurnaliștilor general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Fluxul de știri
0