Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

O voce de la Kiev: diversiunea economică a Occidentului împotriva Ucrainei

© Sputnik / Evgenya NovozheninaМонумент Независимости Украины на площади Независимости в Киеве.
Монумент Независимости Украины на площади Независимости в Киеве. - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Fostul ministrul ucrainean al economiei Victor Slusov afirmă că războiul informațional al Occidentului are consecințe grave pentru Ucraina.
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Tensionarea situației de către Occident cu amenințarea „invaziei ruse” a dus la consecințe economice grave pentru Ucraina. De fapt, aceste acțiuni constituie „o diversiune economică”. Această părere a fost exprimată în materialul său de analiză din publicația Glavred de către distinsul economist, fost Ministrul Economiei al Ucrainei Victor Suslov, care este citat de RIA Novosti.
El afirmă că statele care cu economie de piață, așa cum este și Ucraina, sunt extrem de vulnerabile la războaiele informaționale, care țintesc subminarea economiei de piață.
Specificul situației din Ucraine, deja câteva luni, constă în faptul că războiul informațional de destabilizare a Ucrainei l-au început și l-au dus intens toate țările Occidentului, membri ai NATO, în primul rând Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, cei pe care autoritățile ucrainene îi numesc “prietenii și partenerii noștri”.
“Scopul acestui război a fost să tensioneze situația cu pericolul invaziei rusești cu aplicarea loviturilor aviații și sistemelor e rachetă, a forțelor blindate și ocuparea Ucrainei”, a spus Suslov.
Potrivit lui, și până la asta Ucraina avea probleme economice grele și alte consecințe destabilizatoare. Economistul a amintit o declarație de-a președintelui Zelenski care a anunțat, în cadrul unei emisiuni televizate directe, căderea cursului de schimb al hrivnei și “fuga” din țară a unui capitală 12,5 miliarde de dolari pe parcursul lunii ianuarie. „Adică ceea ce a făcut Occidentul în raport cu Ucraina a avut caracterul unei diversiuni economice, îndreptată spre subminarea economiei ucrainene”, a menționat el.
Spuslov spune că acum Ucraina trebuie să înceapă să socotească pierderile cauzate de războiul informațional al Occidentului. El mai spune că Ucraina nu va reuși prea curând să-i aducă acasă pe investitori și capitalurile lor scoase din țară, dat fiind că aceștia vor prefera să investească în țările în care nu se fac “experimente atât de dure”. Potrivit lui, economia Ucrainei a suportat și va mai suporta mari pierderi, deși se stabilizează.
“Nouă ne revină să trăim într-o lume nouă pentru noi. De Ucraina s-au apucat serios. „Marele partaj” între Rusia și SUA (Occidentul colectiv), pe care au așteptat-o mult, după toate probabilitățile, este aproape de sfârșit. Inclusiv – din conul Ucrainei”, a conchis el.
Occidentul acuză Rusia de escaladarea situației din jurul Ucrainei. Kremlinul și Ministerul rus de Externe neagă toate acuzațiile, subliniind că Rusia nu participă la conflictul intern din Ucraina și nu încalcă niciun acord, spre deosebire de Kiev, care refuză să respecte înțelegerile de la Minsk.
Afirmațiile nefondate că Rusia pregătește provocări continuă să vină din Occident, în ciuda returnării trupelor ruse la locurile lor de dislocare permanentă după exercițiile militare. Luni, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu.
La o întâlnire cu Putin, ministrul Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele vor fi finalizate în viitorul apropiat”. Districtele militare de sud și de vest au început să returneze trupele la locurile lor de dislocare, a declarat marți jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, general-maiorul Igor Konașenkov.
Посольства США и Великобритании в Киеве в преддверии эвакуации дипломатов - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Internațional
Politolog ucrainean: SUA nu mai au nevoie de Ucraina, o vor ceda Rusiei
Fluxul de știri
0