Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Lavrov: Nu Rusia este responsabilă de escaladarea situației în Ucraina

© Photo : Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Lavrov: Situația privind escaladarea în Ucraina nu este dezvoltată în Rusia, ci în Occident.
CHIȘINĂU, 17 feb – Sputnik. Situația privind escaladarea în jurul Ucrainei este dezvoltată nu în Rusia, ci în Occident, în ideile lor, așa că toate întrebările adresați-le lori, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în debutul negocierilor cu omologul său italian Luigi Di Maio.
„Toată această situație nu se dezvoltă la noi, pe teritoriul rusesc, ea se dezvoltă în mințile, în creierii și în mediile de informare ale Occidentului, în primul rând din Statele Unite, Marea Britanie și, evident, domnul (secretarul general NATO Jens) Stoltenberg dezvoltă activ această situație, așa că toate întrebările despre modul în care să facem față la ceea ce ei numesc escaladare ar trebui să le fie adresate lor”, a spus Lavrov, răspunzând solicitării ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, cu privire la privind modul în care poate fi soluționată situația actuală care s-a creat în jurul Ucrainei.
Монумент Независимости Украины на площади Независимости в Киеве. - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Analize și opinii
O voce de la Kiev: diversiunea economică a Occidentului împotriva Ucrainei
Moscova a negat în repetate rânduri planurile atribuite Rusiei cu privire la escaladarea situației în jurul Ucrainei și a afirmat în permanență că nu amenință pe nimeni, iar toate aceste declarații sunt folosite ca pretext pentru a desfășura cât mai multă tehnică NATO în apropierea granițelor rusești.
Kremlinul și Ministerul de Externe au subliniat permanent că scopul poveștilor despre „agresiune” este de a construi o grupare militară străină în apropierea granițelor rusești. Kremlinul a mai explicat că principalul motiv al escaladării îl reprezintă acțiunile Statelor Unite și ale NATO, care „pompează” arme în Ucraina, împingând-o astfel către aventuri militare.
Declarațiile conform cărora Rusia ar pregăti provocări în Ucraina se fac auzite în continuare dinspre Occident, în pofida revenirii trupelor rusești la locurile lor de dislocare după exerciții. Luni, președintele Federației Ruse a avut o întâlnire cu ministrul de Externe Serghei Lavrov și cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. La întâlnirea cu Putin, Ministrul rus al Apărării a raportat că „unele exerciții se apropie de sfârșit, unele se vor încheia în timpul apropiat”. Districtele militare de Sud și de Vest ale Federației Ruse au început să-și întoarcă trupele la locurile de dislocare permanentă, le-a spus marți jurnaliștilor general-maiorul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
Fluxul de știri
0