Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova s-ar putea deschide creșe la locul de muncă

© Inquam Photos / George CalinGrădiniță, imagine simbol
Grădiniță, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Angajatorii din Moldova vor putea deschide creșe la locul de muncă. Deputații au votat un proiect de lege în acest sens.
CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Angajatorii ar putea avea dreptul să deschidă creșe pentru copii angajaților. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi în prima lectură de 81 de deputați.
Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a explicat că inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Codului educației prevede crearea cadrului legal pentru oferirea serviciilor de îngrijire a copiilor, asigurate de angajator. Astfel, părinții care au copii cu vârsta de până la trei ani vor avea oportunitatea de a decide asupra revenirii mai rapide la serviciu.
În semn de susținere a inițiativei legislative privind reglementarea activității creșelor, unii deputați au venit la ședința Parlamentului cu copii mici în brațe.

”Am invitat părinții cu picii lor, reprezentantele de țară a UN Women, UNFPA și UNICEF care au pus umărul la elaborarea inițiativei, ca să transmitem un mesaj puternic de susținere a familiilor cu copii. Proiectul lansat astăzi este doar un prim pas pentru a rezolva problema cronică cu care se confruntă părinții cu copii mici, dar vor urma și alte inițiative, cu care vom veni în curând, în domeniul politicilor de conciliere a vieții personale cu cea profesională”, a declarat Dan Perciun.

Potrivit proiectului de lege, Codul muncii va fi completat cu articolul 2522 - servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 - 3 ani. Acesta prevede că ”în vederea asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 - 3 ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”. Cheltuielilor aferente acestor servicii vor fi asigurate de angajatori, din mijloacele proprii.
Autorii inițiativei susțin că în acest mod angajatorii își vor putea îmbunătăți reputația corporativă, atragere forță de muncă talentată și competentă, crește nivelul de satisfacție a salariaților la locul de muncă și a loialității acestora față de angajator.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Economie
Ioniță: Vara am putea plăti mai mult pentru gaz decât iarna - care este explicația
Fluxul de știri
0