Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ioniță: Vara am putea plăti mai mult pentru gaz decât iarna - care este explicația

© Sputnik / Mihai CarausGaz
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Expertul economic Veaceslav Ioniță a explicat în ce condiții Moldova ar putea să plătească mai mult pentru gazele naturale pe timp de vară.
CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Comunitatea de experți din Republica Moldova, politicienii și presa discută de câteva luni despre avantajele și dezavantajele formulei de calcul a prețului de achiziție a gazului pentru Moldova.
Guvernul susține că formula este convenabilă pentru țară. Însă puțin se vorbește despre faptul că aceasta urmează să se schimbe în curând.
În fiecare an, în trimestrele doi și trei, din aprilie până în septembrie, prețul de achiziție a gazului se calculează în baza unei alte formule, în care ponderea componentei spot va fi mai mare. Precizarea a fost făcută într-un comentariu pentru Sputnik Moldova de către președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.
În lunile de vară, 70% din cost vor fi legate de prețurile spot la gaze și doar 30% vor depinde de prețurile la petrol.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat pentru Sputnik Moldova că, din cauza schimbării raportului, s-ar putea să plătim pentru gaze vara mai mult decât iarna.
„Avem o formulă mai lejeră pentru lunile de iarnă și o formulă mai puțin plăcută pentru lunile de vară, când domină componenta spot. Vara vom plăti mai mult pentru importul de gaze și vara mai puțin. Acum imaginați-vă ce lovitură va fi pentru țara noastră dacă vom constata că prețul gazului pe piața internațională începe să scadă, iar în Moldova va începe să crească”, a declarat Ioniță.
Fiind întrebat dacă Moldovagaz va solicita o majorare a tarifului dacă prețul de achiziție va crește în aprilie, Vadim Ceban a răspuns evaziv.
„Sperăm că nu va crește”, a menționat președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”.
Fluxul de știri
0