Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorilor le-ar putea fi restituită o parte din accizele la motorină

© Sputnik / Aleksandr Pogotov / Accesați arhiva multimediaAgricultor, tehnică agricolă
Agricultor, tehnică agricolă - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2022
Abonare
Agricultorii ar putea primi o parte din acciza la motorină, anunță ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
CHIȘINĂU, 17 feb - Sputnik. Agricultorilor din Republica Moldova li se va întoarce o parte din acciza la motorină. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, în cadrul Ministerului se duc discuții în acest sens.
Invitat la emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, ministrul Agriculturii a declarat că pentru început se va efectua rambursarea parțială al accizelor, iar ulterior se dorește întoarcerea integrală a acestora.

„Reieșind din posibilitatea și disponibilitatea financiară pentru a acoperi această rambursare. Dacă este de unde atunci va fi acoperită integral. Sper că într-o bună zi acest lucru se va întâmpla. Pentru început este important să creăm un precedent”, a declarat Viorel Gherciu.

Potrivit ministrului se discută despre o reducere a accizelor în valoare de 30% sau chiar de 50%, dar deocamdată nu există o decizie finală, însă se duc discuții la acest subiect.
Agricultură - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Economie
Există sau nu riscul ca terenurile să rămână neprelucrate: Ce spun agricultorii
Totodată, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a precizat că au loc discuții privind diminuarea taxei pe valoarea adăugată la importul de fertilizanți și preparate de protecție. În acest caz se propune diminuarea TVA-ului de la 20% la 13% la importul de îngrășăminte.
Când se va lua o decizie finală, ministrul nu a precizat. Acesta a menționat însă că până la începerea lucrărilor de primăvară, adică până la 1 martie, s-ar putea să existe o decizie finală în acest sens.
Ce ține de materialul semincer, Viorel Gherciu a precizat că nu s-a discutat reducerea anumitor taxe, întrucât se dorește promovarea producătorului autohton.
Amintim, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, directorul executiv al Asociației producătorilor agricoli „Agro Prut Leova” a precizat că agricultorii sunt în dialog constant cu autoritățile și se încearcă găsirea unor soluții pentru a putea interveni cu suport pentru acest sector.
Ion Plămădeală ne-a spus că o mai mare atenție se atrage la o altă problemă a agricultorilor, majorarea prețurilor la îngrășămintele minerale, și mai apoi la cea ce ține de creșterea prețurilor la motorină.
Протест аграриев в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Economie
Expert: Care este cea mai mare greșeală a agricultorilor moldoveni
Fluxul de știri
0