Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Care este cea mai mare greșeală a agricultorilor moldoveni

© Sputnik / Mihai CarausПротест аграриев в Кишиневе
Протест аграриев в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
Expertul a analizat metodele de gospodărire pe care le utilizează mulți producători agricoli autohtoni și a recomandat diversificarea tipurilor de producție cultivate.
CHIȘINĂU, 7 feb - Sputnik. Mulți agricultori din Republica Moldova lucrează folosind metode vechi și o abordare tradițională a agriculturii. Ei preferă să cultive aceleași culturi, vânzându-le ca materie primă, dar fără a se deranja să prelucreze și să comercializeze mărfuri cu valoare adăugată sporită. Aceasta este principala lor greșeală, a precizat pentru Sputnik Moldova, expertul în domeniul agriculturii, Anatolie Ignat.

„În cei 30 de ani de independență, Republica Moldova a avut mai multe provocări în sectorul agricol. Dacă țara ar fi reușit să le depășească, am fi ajuns printre primii zece producători europeni la mai multe culturi, inclusiv mere și prune”, a precizat expertul.

Potrivit expertului, clasa politică a Moldovei nu a observat toate aceste provocări, care au lovit puternic sectorul agricol. Ignat insistă că astăzi fermierii moldoveni nu ar trebui să lucreze după metodele vechi, deoarece chiar și exportul de culturi precum merele și prunele s-ar putea ciocni de probleme în curând.

"Astăzi, multe țări importatoare de prune și mere moldovenești, inclusiv Federația Rusă, fac pași serioși în domeniul substituirii importurilor. Republica Moldova nu folosește pe deplin cotele care îi sunt prevăzute pe piețele europene și rusească. Acest lucru poate duce la grave probleme pentru fermierii autohtoni”, a menționat Anatolie Ignat.

Potrivit expertului, fermierii moldoveni ar trebui să-și revadă serios afacerea, să treacă la creșterea unor culturi alternative, care sunt solicitate în străinătate și să ocupe anumite „nișe” de export în acest sens.
Ignat le-a recomandat autorităților de la Chișinău să acorde o atenție deosebită refacerii industriei prelucrătoare pentru ca producția agricolă produsă în țara noastră să fie solicitate în străinătate. Expertul este sigur că livrarea peste hotare doar a fructelor sub formă de materie primă va deveni complet nerentabil în câteva decenii.
Mere - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Economie
Motivul pentru care Federația Rusă importă tot mai puține fructe din Moldova
Fluxul de știri
0