Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Blinken amenință: Ce se va întâmpla dacă Rusia va recunoaște republicile Donețk și Lugansk

© REUTERS / Chris J RatcliffeГоссекретарь США Энтони Блинкен
Госсекретарь США Энтони Блинкен - Sputnik Moldova, 1920, 16.02.2022
Abonare
Secretarul de stat american Blinken: Recunoașterea de către Rusia a RPD și RPL va submina suveranitatea Ucrainei
CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Adoptarea de către Federația Rusă a unei rezoluții cu privire la recunoașterea independenței autoproclamatelor republici populare Lugansk și Donețk ar submina suveranitatea Ucrainei și ar reclama un răspuns din partea Statelor Unite și a aliaților lor, a declarat șeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken.
Potrivit declarației lui Blinken, aprobarea rezoluției respective a Dumei de Stat de către Kremlin „ar echivala cu o renunțare completă a guvernului rus la obligațiunile sale privind acordurile de la Minsk”. În același timp, Moscova a subliniat în mod repetat că nu este parte la aceste acorduri.
„Adoptarea acestei rezoluții va submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, va reprezenta o încălcare gravă a dreptului internațional și va pune la îndoială angajamentul declarat al Rusiei de a continua activitatea diplomatică pentru a se ajunge la o soluționare pașnică a acestei crize”, a declarat Blinken. El a menționat că, în cazul adoptării rezoluției, va fi necesar un răspuns rapid și decisiv din partea Statelor Unite și a aliaților.
Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken la Geneva - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Politică
Lavrov a avut o discuție telefonică cu Blinken
Duma de Stat a votat marți un apel adresat președintelui Federației Ruse cu privire la necesitatea recunoașterii autoproclamatelor RPD și RPL. Liderii celor două republici nerecunoscute, Denis Pușilin și Leonid Pasecinik, au declarat că salută decizia deputaților Dumei de Stat.
Liderul rus, Vladimir Putin, a comentat apelul Dumei de Stat în timpul conferinței de presă de la Moscova cu cancelarul german Olaf Scholz, afirmând că va continua să facă totul pentru a soluționa problemele din Donbass, însă potențialul acordurilor de la Minsk nu a fost încă epuizat.
Fluxul de știri
0