Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE stabilește noi tarife - Cu cât s-ar putea scumpi energia electrică

© Pixabay / Pexelsenergie electrică
energie electrică  - Sputnik Moldova, 1920, 15.02.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să stabilească în cadrul ședinței de miercuri, 16 februarie, noi tarife la energia electrică. Cu cât s-ar putea majora tarifele la curent.
CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Mâine am putea să ne pomenim cu noi scumpiri, de această dată la energia electrică. ANRE se întrunește miercuri, 16 februarie, în ședință pentru a stabili noile tarife la curentul electric.
Ședința va începe la ora 10:00, iar pe ordinea de zi sunt cinci subiecte, printre care și cele legate de reglementarea prețului de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”.
Astfel, conform proiectului de hotărâre care ar urma să fie votat mâine, acestea ar urma să fie prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L., fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 156 de bani/kWh (acum e 98 de bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh ( acum e 112 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV) - 172 de bani/kWh (acum e 114 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) 184 de bani/kWh (acum e 125 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) 216 de bani/kWh (acum e 151 de bani/kWh)
Totodată, conform proiectului de hotărâre care ar urma să fie votat mâine, acestea ar urma să fie prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, fără TVA:
la punctele de intrare în rețelele electrice de transport - 155 de bani/kWh (acum e 101 bani/kWh)
la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport - 170 de bani/kWh (acum e 115 bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV) - 187 de bani/kWh (acum e 143 de bani/kWh)
consumatorilor finali, ale căror instalații sunt racordate la rețelele
electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV) - 246 de bani/kWh (acum e 204 bani/kWh)
Astfel, prin comparație se vede foarte clar că energia electrică ar putea deveni mai scumpă. Totodată, este de menționat faptul că ambele hotărâri, în caz că vor fi adoptate, vor intra în vigoare în data publicării în Monitorul Oficial.
În contextul scumpirilor la energia electrică care ne așteaptă, premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune dacă statul va compensa majorările de tarife la lumină.
„Trebuie să vedem care vor fi aceste tarife, să facem anumite analize și să vedem dacă putem acorda compensații și pentru electricitate, dar sper să nu ajungem acolo. (...) Eșalonarea devierilor financiare poate fi făcută pe un termen mai lung, sunt anumite soluții. Noi încercăm să vedem cum putem asigura prețuri cât mai mici la electricitate. Vreau să amintesc că la noi tariful este de două ori mai mic decât în Ucraina, este mai mic și ca în alte țări. Noi, atunci când analizăm necesarul de compensații, ne uităm la creșterea tarifelor, cum asta afectează diferite categorii de populație și agenții economici și deja decidem”, a precizat Gavrilița.
Amintim că în data de 28 ianuarie, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică livrată de furnizorul central S.A. „Energocom”. Astfel, noul tarif este de 3,24 lei/kWh, fără TVA. În data de 24 decembrie 2021, tariful aprobat era de 2,29 lei/kWh, fără TVA. Astfel, tariful s-a majorat cu 95 de bani.
Totodată, reamintim că distribuitorul de energie electrică Premier Energy, care deservește centrul și sudul țării, a solicitat anterior ANRE-ului o creștere a tarifului la energie electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei pe kWh la 2,79 lei/kWh, începând cu 1 februarie 2022.
Totodată, a solicitat anterior scumpiri și furnizorul de energie electrică pentru raioanele de nord ale Moldovei, FEE Nord, care a mers la ANRE cu o cerere prin care a solicitat majorarea tarifului pentru consumatorii casnici de la 2,08 lei la 3,06 lei pe kWh.
Țineți și lovitura asta? Prețul energiei electrice va crește până în aprilie cu 70 la sută - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Podcasturi
Expert: Prețul la energia electrică ar putea crește până în aprilie cu 70 la sută
Fluxul de știri
0