Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Prețul la energia electrică ar putea crește până în aprilie cu 70 la sută

Abonare
Din 15 februarie urmează să se scumpească și energia electrică. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică va decide în privința tarifelor la ședința care va avea loc marți.
Expertul economic Veacesav Ioniță spune că prețurile încă nu au ajuns la apogeu și estimează că energia electrică se va scumpi până în luna aprilie cu circa 70-80 la sută. Potrivit expertului, vom avea două majorări de preț la energia electrică.

”25 a sută din energie, noi o cumpărăm mai scump încă din luna noiembrie, iar compania suportă pierderi. Din acest motiv a solicitat o majorare de preț. Va fi o majorare de cel puțin 29 la sută acum, iar în luna aprilie va trebuie să operăm încă o majorare de circa 40-50 la sută”, spune economistul.

Securitatea energetică a Republicii Moldova este dependentă de Federația Rusă, 25% la sută din energia electrică noi o procurăm din interiorul țării, iar 75 la sută – din Ucraina sau Centrala de la Cuciurgan.

”Noi cumpăram de la Cuciurgan energia electrică cu 90 de bani, respectiv prețul urmează să crească până la 1 leu și 80 de bani. Va fi o dublare de preț, întrucât de la 1 martie expiră contractul actual și va trebui încheiat unul nou. În jumătate de an, factura crește de circa trei ori, ceea ce este fără precedent”, spune Ioniță.

Cât privește furnizarea energiei din Ucraina, Veaceslav Ioniță menționează că este puțin probabil că țara vecina îi va furniza energie electrică Republicii Moldova mai ieftină decât Centrala de la Cuciurgan.
”Vom procura energie electrică de la Cuciurgan cu circa 1 leu și 80 de bani, din interiorul țării - cu circa 3 lei și ceva, iar din Ucraina - cu circa 2 lei pentru KW”, spune Ioniță.
Principalul furnizor de curent electric din Republica Moldova, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care se află în stânga Nistrului, a anunțat că în primăvară ar putea să se majoreze prețul la energia electrică, având în vedere că s-a scumpit și gazul.
O declarație în acest sens a fost făcută joi de către directorul Centralei de la Cuciurgan Valentin Trubceanin.
”Ca urmare a majorării prețului gazului, noi vom stabili propriul preț pentru energia electrică. Având în vedere că alți exportatori, care sunt interesați și de piața moldovenească, ne fac mereu concurență, dar cel mai probabil nu vor putea asigura livrări stabile în Moldova, preţul, desigur, va fi mai mare. În același timp, toate părțile vor să evite o creștere dramatică a prețurilor, pentru ca populația Moldovei să nu fie împovărată și de prețurile la curent, după ce s-au majorat și alte tarife. Dar vreau să subliniez că Centrala de la Cuciurgan nu este o întreprindere socială, noi reprezentăm mediul de afaceri. Prin urmare, va trebui să găsim o cale de mijloc”, a spus Valentin Trubceanin.
Directorul general centralei termoelectrice s-a arătat deschis pentru cooperarea cu Moldova: „Aceasta este o afacere: dacă ar fi neprofitabilă, nu am lucra”, a declarat Trubceanin.
Fluxul de știri
0