Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce șanse sunt ca Rusia să ajungă la o înțelegere cu Occidentul - Lavrov

© POOLSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Abonare
Vladimir Putin l-a întrebat pe Serghei Lavrov dacă există vreo șansă de a se ajunge la un compromis cu Occidentul în chestiunea garanțiilor de securitate.
CHIșinău, 14 feb – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat în cadrul unei discuții cu șeful statului rus, Vladimir Putin, că întotdeauna există o șansă de a ajunge la o înțelegere cu Occidentul în privința garanțiilor de securitate.
“Am spus în mai multe rânduri – ați spus și dumneavoastră, și alți reprezentanți ai Rusiei – venim cu un avertisment cu privire la inacceptabilitatea prelungirii la infinit a discuțiilor în problemele care necesită o soluție astăzi. Cu toate acestea, în calitatea mea de ministru de Externe, trebuie să spun că întotdeauna există o șansă”, a spus șeful diplomației ruse.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.
Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.
Întâlnirea dintre Serghei Lavrov și Anthony Blinken la Geneva - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Politică
Lavrov a avut o discuție telefonică cu Blinken
Fluxul de știri
0