Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Această dietă te ajută să trăieşti cu 10 ani mai mult: Ce trebuie să mănânci

© Pixabay / RitaEСалат из овощей, фото из архива
Салат из овощей, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Abonare
Un studiu publicat de un grup de oameni de ştiinţă în PLOS Medicine arată care este dieta optimă care ne ajută să trăim cu 10 ani mai mult.
CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik, Doina Crainic. Creșterea consumului de leguminoase, cereale integrale și nuci, precum și renunțarea la carnea procesată ar putea crește semnificativ durata de viață, potrivit unui studiu publicat în PLOS Medicine.
Anumite modificări în alimentaţie pot salva până la 13 ani de viață, arată rezultatele unei cercetări recente efectuate de Universitatea din Bergen, Norvegia.

Potrivit studiului, publicat în PLOS Medicine, specialiștii au dezvoltat un model care ar putea măsura instantaneu efectul modificărilor în dietă. Ei au stabilit că o persoană în vârstă de 60 de ani și-ar putea crește durata de viață cu aproximativ opt ani și jumătate prin creșterea consumului de leguminoase, cereale integrale și nuci, diminuând în același timp consumul de carne roșie și de produse procesate.

Alte alimente menţionate de echipa de cercetători sunt orezul brun și terciul. Autorul principal al studiului, profesorul Lars Fadnes a precizat cî înțelegerea potențialului relativ pentru sănătate pe care îl au diferite grupuri de alimente poate ajuta oamenii să aibă parte de îmbunătăţiri semnificative în materie de sănătate.
Supranumit „Food4HealthyLife”, calculatorul dezvoltat de cercetători „ar putea fi un instrument pentru înțelegerea impactului pe care îl au asupra sănătății alegerile alimentare”, instrument la care vor apela atât experți, cât și nespecialiști, a mai spus Fadnes.
Potrivit programului, porţia ideală pentru a trăi cât mai mult este o farfurie cu 225 de grame de cereale integrale, 200 de grame de pește, 25 de grame de nuci, 400 de grame de legume şi fructe, 50 de grame de cereale rafinate si 25 de grame de ouă. Pe de altă parte, se recomandă să nu consumați carne procesată.
Pe baza acestui model, autorii studiului afirmă că înlăturarea dietei tradiționale occidentale în favoarea acestei diete de la vârsta de 20 de ani ar putea ajuta femeile să trăiască în medie cu 10,7 ani mai mult, iar bărbații chiar cu 13 ani mai mult.
Băuturi energizante - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Societate
Băutura care poate provoca atacuri de cord și la tineri: Despe ce este vorba
Fluxul de știri
0