Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Care sunt cauzele scumpirii vinului în Republica Moldova

Care sunt cauzele scumpirii vinului în Republica Moldova
Abonare
Mai mulți producători de vin din Republica Moldova au anunțat scumpiri la produsele vinicole. Totuși, majorările de preț nu sunt valabile pentru toate tipurile de vin.
Vinificatorii din țara noastră au majorat recent prețul pentru licoarea lui Bachus în medie cu 10-15 la sută. Directorul interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Elizaveta Breahnă, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre cauzele care au generat scumpirile.

"Scumpirea nu a fost făcută intenționat, deși în ultimii doi ani prețul la struguri s-a majorat esențial. În mare parte, vinificatorii au fost afectați de scumpirile în lanț ale materialelor auxiliare necesare îmbutelierii vinului: sticla, cutia, dopul, eticheta ți altele", a explicat Elizaveta Breahnă.

Cu toate acestea, este de menționat că gama de vinuri care costă între 60-120 lei sticla, nu a fost afectată de scumpiri. Mai mult decât atât, potrivit directorului interimar al ONVV, prețurile vinurilor de consum curent chiar s-au redus cu până la 25 la sută.

"Pentru vinurile maturate, la producerea cărora sunt suportate cheltuieli mai mari, prețul a fost majorat cu 10-15 procente. De exemplu, o sticlă de vin care costa până acum 300 de lei, se vinde cu 345 de lei", a explicat Elizaveta Breahnă.

De menționat că în ultimele luni Republica Moldova se confruntă cu majorări esențiale ale prețurilor la produsele energetice precum gazul și carburanți, care au generat scumpiri în lanț la serviciile comunale, produsele alimentare și altele.
Fluxul de știri
0