Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scumpirile nu mai contenesc: Cât ar putea să coste mâine benzina și motorina

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTАЗС
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Abonare
ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți. Cât ar putea costa benzina și motorina marți, 15 februarie.
CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile prețuri plafon la carburanți. Marți, 15 februarie, benzina și motorina s-ar putea scumpi, păstrând trendul ascendent din ultimele luni.
Precizăm că din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților, iar de atunci prețurile variază de la o zi la alta.

Prețurile plafon stabilite de ANRE pentru benzină și motorină - 15 februarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 93 de bani pentru un litru, cu nouă bani mai mare față de ziua de 14 februarie. Prețul la motorină a crescut cu șase bani și a ajuns la 20 lei și 81 de bani. Aceste prețuri plafon vor fi în vigoare marți, 15 februarie.
De menționat că produsele petroliere s-au scumpit pe parcursul lunilor septembrie - octombrie, anul trecut, însă pe parcursul lunii noiembrie s-a atestat o scădere ușoară a prețurilor la combustibil. Din luna decembrie și până în prezent s-a atestat o creștere constantă.
Anterior, ANRE a menționat că creșterea prețurilor la produsele petroliere în acest an se datorează în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Totodată, potrivit ANRE, nivelul prețurilor la produsele petroliere este în continuare puternic influențat și de creșterea cotațiilor la bursele internaționale.
ANRE susține că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. Acestea reflectă fidel evoluțiile pe piața internațională și exclude posibilitatea companiilor petroliere de a interveni în procesul de stabilire a prețurilor prin majorări nejustificate.
Oleinic: În ani pandemici să majorezi accizele la carburanți este inacceptabil - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Podcasturi
Oleinic: Este inacceptabil să majorezi accizele la carburanți în pandemie
Fluxul de știri
0