Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Oleinic: Este inacceptabil să majorezi accizele la carburanți în pandemie

Oleinic: În ani pandemici să majorezi accizele la carburanți este inacceptabil
Abonare
Prețul la benzină și motorină crește semnificativ. De la începutul acestui an costul la carburanți s-a majorat semnificativ: prețul benzinei a crescut cu 1,8 lei, iar al motorinei - cu 2,4 lei.
Fostul ministru Alexandru Oleinic spune că aceste majorări de preț nu sunt datorate doar situației de la bursele internaționale, ci și legii cu privire la piața produselor petroliere care a fost modificată de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Mai mult decât atât, Oleinic menționează că aceste prețuri ar putea scădea, dacă statul ar interveni corect.

”Incertitudinea care există pe piața petrolieră este provocată și de faptul că prețul la carburanți se stabilește în fiecare zi, ceea ce este de neconceput. De la începutul anului 2022, prețul benzinei a crescut cu 1,8 lei, iar motorina cu 2,4 lei. Eu am văzut niște cifre, piețele din regiune n-au așa fluctuații cum sunt în Moldova. În ani pandemici, să majorezi accizele nu este corect, inacceptabil chiar”, declară Oleinic.

Totodată, fostul parlamentar a menționat că aceste majorări de pe piața petrolieră îi vor afecta extrem de mult și pe agricultori, care în curând vor începe lucrările de primăvară: ”Ce facem cu agricultorii? Avem o situație ieșită din comun”, adaugă interlocutorul.
Benzina și motorina s-ar putea scumpi și mâine. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile prețuri plafon la carburanți valabile pentru data de 4 februarie.
Astfel, benzina de tip 95 se scumpește cu încă cinci bani și va costa 23,27 de lei. Și prețul plafon la motorină stabilit pentru 4 februarie este mai mare cu patru bani. Astfel, pentru un litru de motorină am putea achita până la 20,17 de lei.
Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul este cauzată în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0