Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Ce s-a trecut sub tăcere când s-a votat aplicarea retroactivă a tarifelor majorate

Abonare
Moldovagaz trebuie să efectueze până în data de 20 a fiecărei luni plata în avans către Gazprom pentru jumătate din consumul de gaz în luna curentă. Va întâmpina compania dificultăți în acest sens și în februarie? Iată ce spune expertul economic Veaceslav Ioniță.
Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat în studioul Sputnik Moldova că, în pofida dificultăților din lunile precedente, în februarie Moldovagaz nu ar trebui să se confrunte cu vreo problemă în acest sens.

”Presupun că disciplina de plată a oamenilor a scăzut, adică ar fi de circa 90-95 la sută. Dar, oricum, Moldovagaz nu va întâmpina dificultăți la plata către Gazprom în data de 20 februarie. Fie va avea o mică deviere financiară. Însăși faptul că au solicitat majorarea tarifului retroactiv, din 1 ianuarie, înseamnă că Moldovagaz s-a asigurat că va trece de data de 20 februarie fără incidente”, a menționat Ioniță.

Expertul economic a explicat că aplicarea retroactivă a noilor tarife la gaz a permis ANRE să opereze o majorare mai mică.

„Ceea ce trebuia să explice ANRE este că aplicarea retroactivă a tarifelor de la 1 ianuarie ne-a permis să plătim cu 45 de bănuți mai puțin. ANRE trebuia să spună - sau plătiți 15 lei și 18 bani de la 1 ianuarie, sau plătiți 15 lei și aproape 70 de bani de la 1 februarie”, a precizat interlocutorul.

Moldovagaz a efectuat astăzi către Gazprom ultima plată pentru consumul de gaze din luna ianuarie a acestui an. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de administrației al companiei, Vadim Ceban.
El a precizat că până în data de 20 februarie Moldovagaz trebuie să achite plata în avans pentru 50% din consumul de gaz din luma curentă. Această sumă se ridică la 51,1 de milioane de dolari americani.
Anterior, Republica Moldova a achitat companiei „Gazprom" 35 de milioane de dolari americani pentru o parte din consumul de gaz din ianuarie și urma să mai achite încă 9 milioane pentru ultimele zile ale lunii precedente.
„Moldovagaz” a făcut apel către toți consumatorii racordați la rețeaua de gaze să plătească facturile la timp, în condițiile în care au rămas zile numărate până la expirarea termenului de achitare.
Întreprinderea subliniază că trebuie să-și onoreze obligațiunile financiare față de Gazprom pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.
Fluxul de știri
0