Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE explică de ce cresc prețurile la carburanți - prognozele vor întrista șoferii

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediabenzină
benzină - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică explică de ce se majorează constant prețurile plafon la carburanți.
CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik. Prețurile plafon la carburanți sunt în continuare influențate de majorarea cotațiilor țițeiului la bursele internaționale, susține Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
Totodată, situația din Ucraina și discuțiile privind iminența unor acțiuni militare în țara vecină au dus la creșterea prețului petrolului Brent, care a ajuns luni, 14 februarie, să valoreze peste 96 $/baril, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani și jumătate.
Aceste explicații au fost oferite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în contextul în care astăzi au fost anunțate prețuri plafon mai mari la carburanți.
„Cotațiile Platts pentru produsele petroliere principale au depășit nivelul de 910 $/tona pentru benzină și 820 $/tona pentru motorină, înregistrând astfel o creștere de peste 250 $/tona la benzină și 220 $/tona la motorină, comparativ cu începutul lunii decembrie 2021”, a precizat ANRE.
Instituția atrage atenția că nici prognozele pentru viitorul apropiat nu sunt deloc îmbucurătoare.
„Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina. Dacă trupele se pun în mișcare, țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari”, a precizat ANRE, făcând referire la o analiză de profil.
Precizăm că luni, 14 februarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile prețuri plafon la carburanți pentru marți, 15 februarie.
Astfel, prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 23 de lei și 93 de bani pentru un litru, cu nouă bani mai mare față de ziua de 14 februarie. Prețul la motorină a crescut cu șase bani și a ajuns la 20 lei și 81 de bani. Aceste prețuri plafon vor fi în vigoare marți, 15 februarie.
În context, ANRE susține că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte, transparente și ușor de verificat.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 14.02.2022
Societate
Scumpirile nu mai contenesc: Cât ar putea să coste mâine benzina și motorina
Fluxul de știri
0