Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vremurile nu sunt ”bune”: Oamenii au protestat la Comrat împotriva creșterii prețurilor

© Sputnik / Maxim TopalProtest la Comrat
Protest la Comrat - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Abonare
Vremurile în Moldova nu sunt deloc „bune”: oamenii sunt aduși la disperare și le cer autorităților să rezolve de urgență problema reducerii prețurilor la gaze.
KOMRAT, 13 feb - Sputnik, Maxim Topal. Starea materială a locuitorilor Moldovei se înrăutățește pe zi ce trece. Mulți oameni deja nu-și mai pot achita facturile și au nevoie să le fie alocate urgent compensații suplimentare, este menționat în rezoluției mitingului care a avut loc la Comrat.
Locuitorul capitalei autonomiei Ivan Trinka nu ascunde faptul că familia sa și-a redus toate cheltuielile pentru a putea plăti facturile pentru servicii.
© Sputnik / Maxim TopalProtest la Comrat
Протест в Комрате - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Protest la Comrat
„Mă doare sufletul când soția mea mă întreabă: „Cum vom plăti facturile la gază?”, iar eu nu am ce să-i răspund. Pe 5 februarie a fost ziua de naștere a nepotul meu, iar eu nu am putut să-i dau măcar 50 de lei, pentru că trebuie să plătesc pentru gaz” , spune acest om în vârstă.
Cei care s-au adunat în centrul orașului Comrat aveau în mâini pancarte pe care era scris: „Întoarceți prețurile umane la gaz”, „Puterea periculoasă” ("оPASная власть"), „STOP genocidul locuitorilor Găgăuziei”.
La acțiunea de protest au participat aproximativ două sute de oameni. Însă ar fi putut fi și mai mult, spune activistul public Mihail Vlah.
© Sputnik / Maxim TopalProtest la Comrat
Житель Комрата Федор Кысса считает, что проблема в нас – всех тех, кто позволяет республиканским властям принимать абсурдные решения - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Protest la Comrat
Primarul Comratului a declarat că o creștere treptată a prețului la servicii este un fenomen „normal”, când este vorba de 10-15%, dar nu cu 400% dintr-o dată.
"Nu se poate crește cu un asemenea procent. Este același lucru dacă in orașul nostru apa ar costa 16 lei si ar ajunge brusc la 50 de lei. Este oare normal? Daca vorbim de democrație, atunci trebuie sa ieșim sa cerem”, a spus Serghei Anastasov.
Locuitorul Comratului Fiodor Kîssa consideră că „problema este în noi” – toți cei care le permit autorităților republicane să ia „decizii absurde”.
© Sputnik / Maxim TopalMiting la Comrat
Около двухсот человек протестуют в Комрате - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Miting la Comrat
Oamenii ar trebui să publice în mod activ chitanțele primite și să vorbească despre situația lor, a subliniat consilierul municipal Serghei Kiulaflî.
Compensațiile plătite de guvern pentru primii 150 de metri cubi de gaz consumați sunt total insuficiente, este sigur Ivan Topal, președintele raionului Comrat. Potrivit acestuia, creșterea nestăvilită a prețurilor la tot ce se poate înseamnă aducerea la „înfometare” a locuitorilor Moldovei.
"Oamenii nu-și mai pot achita facturile. Oamenii au fost aduși la limita supraviețuirii. Pâinea și chiar cartofii s-au scumpit. Pensionarii spun că vor mânca mai puțin acum. Oare ei au meritat asta? Dacă frații noști ruși ne vor putea ajuta și ne vor oferă gaz mai ieftin - le vom fi foarte recunoscători”, a declarat Ivan Topal.
Participanţii la mitingul de la Comrat ”au condamnat în unanimitate creşterea preţurilor la produsele alimentare, creşterea enormă a preţurilor la gaze şi servicii comunale, la carburanţi. Locuitorii Găgăuziei le-au cerut autorităților țării să le acorde tuturor celor ale căror venituri nu depășesc salariul mediu compensații „în valoare de 90% din diferența majorării prețurilor la mărfurile și serviciile de primă necesitate”.
În afară de aceasta, în rezoluția mitingului li se cere autorităților Moldovei de a înceapă negocierile cu conducerea Federației Ruse în chestiunea reducerii prețului la gazele naturale.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Economie
Ceban: În februarie gazul va fi mai ieftin cu 100 de dolari, dar tariful va rămâne același
Fluxul de știri
0