Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ceban: În februarie gazul va fi mai ieftin cu 100 de dolari, dar tariful va rămâne același

© Sputnik / Mihai CarausГлава "Молдовагаз" Вадим Чебан
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 07.02.2022
Abonare
Agenția Națională de Reglementări în Energetică ia în calcul tariful mediu anual și asta în condițiile în care încă nu a fost soluționată probleme devierilor de preț, a declarat directorul Moldovagaz.
CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. În februarie, gazul pentru Moldova va fi mai ieftin cu 100 de dolari, cu toate acestea tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va fi redus. Și asta din cauza metodologiei de calculare a tarifului și a problemei nesoluționate încă a devierilor financiare, a declarat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.
"În metodologia ANRE există noțiunea de tarif mediu anual, care este calculat pe baza previziunilor noastre. Acum este de 620 de dolari (pentru mia de metri cubi – n.n.). În același timp, nimeni nu a anulat așa-zisele abateri financiare", a spus Ceban într-o emisiune online.
Șeful „Moldovagaz” a mai spus că până pe 20 februarie Gazpromului trebuie să i se plătească 100 de milioane de dolari.
„Dacă nu vom plăti această sumă, atunci cu siguranță vor exista aceleași probleme ca în noiembrie și ianuarie”, a spus el.
Anterior, Vadim Ceban a anunțat pe Telegram că prețul mediu anual de achiziție al gazelor naturale în 2021 pentru Moldovagaz a fost de 307 dolari pe mia de metri cubi. Creșterea a fost observată abia în decembrie, când costul gazului a crescut la 470 de dolari pentru mie e metri cubi.
Aceste cifre, corespund în totalitate, ținând cont de formula de calculprevăzută de contract, cu datele oficiale, conform cărora Gazprom a vândut gaz la un preț mediu anual de 272 de dolari, chiar dacă prețul din decembrie a fost de 517 de dolari, a spus Ceban.
El a subliniat că luna ianuarie are un impact semnificativ asupra formării tarifului mediu anual, întrucât luna aceasta reprezintă o cincime din consumul anual.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 06.02.2022
Analize și opinii
Prețurile astronomice la benzină – marea escrocherie a guvernanților PAS
Fluxul de știri
0