Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO ia în calcul crearea unui „grup de luptă” permanent în România

© AP Photo / Michael ProbstMilitari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mircea Geoană a declarat că NATO ar putea decide săptămâna viitoare în privința creării unui ”grup de luptă” permanent al Alianței în România
CHIȘINĂU, 13 feb - Sputnik. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că miniștrii apărării din țările membre ale Alianței se vor întruni săptămâna viitoare și unul din subiecte va fi înființarea unui grup de luptă permanent în România, condus de Franța.
„Săptămâna viitoare vom avea o reuniune foarte importantă la NATO a miniștrilor apărării. Sunt optimist că vom putea adopta o co-decizie cu privire la înființarea unui grup de luptă NATO în România, permanent de această dată, cu Franța la cârmă, ca națiune-cadru, cu România țară-gazdă și la care anticipăm că un număr de alți aliați vor contribui cu forțe la o prezență permanentă a NATO aici, în România”, a declarat Mircea Geoană la Digi24.
El a precizat că pe flancul estic al NATO există deja patru astfel de grupuri, în Țările Baltice și Polonia. Grupul de luptă din Polonia este condus de americani, cel din Estonia este condus de britanici, cel din Letonia este condus de canadieni, iar cel din Lituania - de Germania, având în componență militari din 6-7 țări NATO.
Astfel, România ar fi a cincea țară cu un grup de luptă NATO pe teritoriul său. Amintim că România are deja militari străini care au statut permanent de dislocare. Este vorba de 900 de soldați americani la bazele Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii. De asemenea, zilele acestea contingentul de militari americani a fost suplimentat cu încă o mie, având statul de prezență temporară, în legătură cu tensionarea situației din Ucraina.
Mircea Geoană a estimat că în 2-3 luni, aproximativ până în vară, grupul de luptă format din militari NATO va fi funcțional.
ladimir Putin și Joe Biden  - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Politică
Putin l-a avertizat pe Biden despre pericolul militarizării Ucrainei

Tensionarea din Ucraina și îngrijorările Rusiei

Moscova a respins în mod repetat afirmațiile tot mai stridente ale oficialilor și presei occidentale, potrivit cărora Rusia se pregătește de o „invazie” a Ucrainei, acuzând SUA și aliații săi că escaladează în mod artificial tensiunile în încercarea de a justifica consolidarea de forţe NATO în apropierea graniţelor Rusiei.
Suspiciunile Rusiei par să fi fost justificate, Pentagonul anunțând luna aceasta că va redistribui o mie de soldați din Germania în România, va trimite încă două mii de soldați din SUA în Germania și Polonia și că va înființa o forță de reacție formată din încă 8 500 de militari în SUA, care vor fi pregătiţi să zboare în Europa dintr-o clipă.
Sâmbătă, SUA au confirmat că vor trimite încă trei mii de militari în Polonia, din divizia a 82-a aeropurtată.
Exerciții în Marea Neagră - Sputnik Moldova, 1920, 13.02.2022
Editoriale
Marea Neagră închisă: Manevrele flotei ruse nu sunt o amenințare, ci o avertizare
Fluxul de știri
0