Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum să petrecem mai bine timpul împreună cu copiii noștri

Cum petrecem calitativ timpul împreună cu copiii noștri
Abonare
Timpul calitativ acordat copiilor este acel timp care aduce o satisfacție bilaterală, atât celor mici, cât și părinților, susține psihologul Aurelia Bălan.
Părinții din ziua de astăzi sunt încărcați cu o mulțime de activități profesionale sau casnice, iar ritmul de viață devine din ce în ce mai alert. Astfel, timpul petrecut în familie, alături de copii, începe să se diminueze, iar acest lucru se face simțit imediat.
Psihologul Aurelia Bălan, invitata emisiunii "Sputnik Talk" din cadrul Centrului de presă al Agenției de Presă și Radio Sputnik Moldova, a sugerat că activitățile petrecute împreună cu copiii ne asigură prezența emoțională în viața acestora. Este recomandată implicarea picilor în rutina zilnică.

"Timpul calitativ este acel timp care aduce o satisfacție bilaterală. Chiar dacă mama curăță un cartof, iar cea mică se așază alături și curăță un morcov, timpul a fost petrecut calitativ, deoarece a existat atât interacțiunea prin comunicare cât și acțiunea finală de a găti ceva în bucătărie. Astfel, timpul petrecut cu copilul nu devine o povară, prin realizarea simbiozei utilului cu plăcutul", a exemplificat psihologul.

Aurelian Bălan a sugerat că atât adulții, cât și copiii trebuie să dea un randament destul de mare în activitățile pe care le desfășoară. Părinții au o mulțime sarcini la serviciu, iar copiii au program încărcat la școală și, din păcate, nu le mai rămâne atât demult timp de calitate petrecut în familie.

"Timpul de calitate e acel timp după care rămânem cu ceva. Nu este cel mai bun exemplu atunci când se adună toți într-o odaie și fiecare stă cu telefonul său. Atunci se creează o dependență de prezență și nu de interacțiune. Iar dacă unul va ieși, în scurt timp va pleca și următorul să vadă încotro a plecat. Așadar în asemenea caz avem dependența de grup. Suntem ființe sociale și nu trebuie să admitem așa ceva, ba din contra, trebuie să creăm în comun amintiri frumoase", a explicat psihologul.

Timpul petrecut cu copilul este, într-adevăr, lucrul cel mai prețios pe care i-l puteți oferi, deoarece a sta cu el înseamnă a-i acorda atenție, afecțiune, implicare și emoție. Deci, a fi un părinte bun înseamnă a fi un părinte implicat, prezent în viața de zi cu zi a copilului.
Fluxul de știri
0