Scumpirile nu se mai opresc în Moldova - cu cât au crescut prețurile în ianuarie
12:54 12.02.2022 (actualizat: 21:07 12.02.2022)
© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Biroul Național de Statistică anunță o creștere a prețurilor de consum în Republica Moldova comparativ cu perioada similară a anului trecut.
CHIȘINĂU, 12 feb - Sputnik. În luna ianuarie a acestui an, prețurile medii de consum în Republica Moldova au crescut cu peste 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai mare creștere s-a înregistrat la produsele alimentare - acestea s-au scumpit cu 21,05%.
Prețurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 13,37%, iar pentru servicii populația a achitat în ianuarie 2022 cu 14,80 la sută mai mult decât în ianuarie 2021.
BNS anunță o creștere a prețurilor medii de consum de aproape 3% și față de luna decembrie a anului trecut. La fel, cea mai mare creștere a fost constatată la produsele alimentare.
legume – cu 16,9%
fructe proaspete – cu 7,2%
cartofi – cu 6,5%,
pesmeți și covrigi – cu 3,8%
făină de grâu și porumb – cu 3,5%, și, respectiv, cu 2,7%
ouă de găină – cu 2,7%
zahăr – cu 2,0%
carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,6%
Ce ține de mărfurile nealimentare, în luna ianuarie 2022 față de decembrie 2021 au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la
carburanți – cu 7,7%
cărbune de pământ – cu 6,7%
brichete și peleți din biomasă – cu 5,2%
plante și flori – 3,1%
lemne pentru foc – cu 3,0%
materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 2,3%
Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna ianuarie 2022 faţă de luna decembrie 2021, au fost înregistrate creșteri de preț cu 2,96%, inclusiv la
gaze naturale prin rețea – cu 27,2%
serviciile casnice și gospodărești – cu 11,3%
serviciile transportului de pasageri cu taxiul – cu 8,3%
serviciile de reparare a mobilei și a articolelor de mobilier – cu 7,9%
serviciile de reparare a încălțămintei – cu 6,8%
serviciile de colectare a deșeurilor – cu 3,5%
serviciile stomatologice – cu 2,8%.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, expertul economic Veaceslav Ioniță a precizat anterior că prima jumătate a anului 2022 va fi caracterizată de creșterea prețurilor la gaze naturale și energia electrică și, din nefericire, aceste scumpiri vor lovi dur asupra păturilor sociale vulnerabile și oamenilor cu venituri mici.
Expertul economic, Viorel Gîrbu a menționat pentru Sputnik Moldova că sunt mai mulți factori care determină majorarea prețurilor la produsele alimentare, referindu-se în special la pâine și produsele de panificație. Potrivit lui, mai cu seamă influențează majorarea creșterea tarifului la gazele naturale, precum și scumpirea făinii.
„Când crește prețul, se iau în vedere creșterile istorice anterioare. Pentru că prețurile nu au crescut în lunile trecute și atunci creșterea va trebui să compenseze ceea ce s-a întâmplat în perioada anterioară. Avem nu doar creșterea la gazele naturale, dar avem creșterea propriu-zisă a făinii. Aici este o tendință pe plan mondial”, a precizat Viorel Gîrbu.
Amintim, în urma majorării fără precedent a tarifelor la gaze naturale și energie electrică, societatea pe acțiuni „Franzeluța” a anunțat recent că este nevoită să majoreze și ea prețurile la tot sortimentul de pâine.