Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Care sunt cauzele scăderii popularității actualei puteri – expert

© Sputnik / Mihai CarausPAS
PAS - Sputnik Moldova, 1920, 12.02.2022
Abonare
Expertul a analizat principalele motive care au dus la o scădere vizibilă a popularității Partidului ”Acțiune și Solidaritate” în rândul alegătorilor.
CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik. Datele cercetărilor sociologice arată că ratingul partidului politic „Acțiune și Solidaritate” (PAS) este în scădere, iar toate acestea se întâmplă pe fundalul creșterii tarifelor la sursele energetice, a prețurilor la produse alimentare și combustibil.
Între timp, experții atenționează asupra unei serii de greșeli pe care le comite actualul guvern. Ele nu numai că duc la scăderea popularității acestuia, ci și la consecințe deplorabile în economiei, la scăderea capacității de plată a populației.
De ce se întâmplă acest lucru? Răspunsul l-a oferit în studioul Sputnik Moldova analistul politic Igor Volnițchi.
„Există tendințe evidente de scădere a ratingului partidului aflat la putere deoarece nivelul de trai în țară s-a redus considerabil în ultimele luni. Acest lucru nu poate să nu se reflecte asupra stării de spirit a alegătorilor. Dacă ar fi fost chestionați cei care au votat pentru PAS din diaspora, atunce scăderea popularității ar fi fost înregistrată și acolo, deoarece vedem ce opinii postează acești oameni pe rețelele socializare”, a declarat interlocutorul.
Potrivit expertului, aceste persoane care locuiesc în străinătate comunică în permanență cu rudele din Moldova, acoperindu-le cheltuielile prin transferuri bănești, acesta se referă în special la cei cărora au în țară părinți în vârstă - pensionari care practic nu pot să supraviețuiască singuri.
guvern - Sputnik Moldova, 1920, 30.01.2022
Politică
Crîlov: Guvernul PAS nu știe cum să lucreze în situație de criză
"Orice putere care vine la conducerea țării pierde din popularitate. Acest lucru se explică în parte prin faptul că mulți alegători au votat ghidați de emoții. Pe de altă parte, unii nu îndreptățesc așteptările preelectorale exagerate ale oamenilor", a adăugat Volnițchi.
Analistul politic a subliniat că niciun partid care îl înlocuiește pe altul la putere nu poate evita o astfel de scăderea a popularității. Volnițchi a adăugat că niciun partid sau o alianță care a venit la putere în țară nu au urmat un alt scenariu, totuși în cazul PAS există diferențe.
"PAS a pierdut cel mai mult din popularitate într-o perioadă atât de scurtă. Acest lucru are legătură cu toate procesele social-economice care sunt în Moldova. Însă este deja evident că partidul aflat la putere nu este pur și simplu în stare să guverneze țara", a conchis Volnițki.
Potrivit rezultatelor sondajului prezentat marți de IDIS Viitorul, ratingul încrederii în Sandu s-a redus în timp de o lună până la 16,6% (-0,4 puncte procentuale). Pierde din popularitate și partidul de guvernământ PAS, care deține majoritatea în Parlament. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pentru PAS ar vota 22,7% dintre cei chestionați (o scădere de 2 puncte procentuale față de decembrie 2021).
Sondajul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie. La studiul sociologic au participat 1134 de persoane din 13 localități. Eroarea maximă este de 3%.
Maia Sandu și Dorin Recean la ceremonia de învestire în funcții de miniștri în prezența premierului Vlad Filat și președintelui Nicolae Timofti - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Editoriale
Maia Sandu își dă arama pe față sau cu ce este șantajată de Vladimir Filat
Fluxul de știri
0