Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO a permis desfășurarea contingentelor multinaționale în România – presa

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
DPA: NATO a acceptat desfășurarea contingentelor multinaționale în România, Bulgaria și Slovacia.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. NATO a căzut de acord cu propunerea autorităților militare de a desfășura contingente multinaționale în estul Europei, ar putea fi vorba de România, Bulgaria și Slovacia, transmite DPA, potrivit RIA Novosti.
„Treizeci de țări membre au acceptat săptămâna aceasta propunerea respectivă a autorităților militare în cadrul unui proces în scris de luare a deciziilor”, scrie agenția.
Potrivit DPA, miniștrii apărării urmează să confirme decizia în cadrul unei întâlniri care va avea loc săptămâna viitoare, miercuri, după care va fi făcut anunțul oficial. Planul ar putea fi realizat încă din această primăvară.
Printre țările care vor furniza trupe pentru aceste contingente sunt menționate aparte Statele Unite și Franța. Potrivit agenției, în cercurile alianței se declară că prezența sporită este o „reacție la comportamentul Rusiei”.
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Analize și opinii
De ce dislocarea noilor trupe NATO în România este o amenințare directă pentru Moldova
Kievul și statele occidentale vorbesc tot mai des în ultima perioadă despre o presupusă intensificare a „acțiunilor agresive” ale Rusiei în apropierea granițelor Ucrainei. Moscova a negat în repetate rânduri asemenea acuzații, menționând că nu amenință pe nimeni și nu intenționează să atace pe nimeni, iar afirmațiile despre „agresiunea rusă” sunt folosite ca scuză pentru a plasa mai multe echipamente militare NATO în apropierea granițelor ruse.
Ministerul rus de Externe a remarcat că declarațiile Occidentului despre „agresiunea rusă” și posibilitatea de a ajuta Kievul să se apere împotriva acesteia sunt atât ridicole, cât și periculoase.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov a spus că Rusia își mută trupele pe teritoriul său și la propria discreție.
premierului britanic Boris Johnson  - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Internațional
Kievul a înțeles: Londra îi incită pe ucraineni la război
Fluxul de știri
0