Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune un fost vicepremier despre ședința comună a Guvernelor României și Moldovei

© Sputnik / Mihai CarausȘedința comună a guvernelor României și Republicii Moldova
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Fostul vicepremier și ex-ministrul Economiei Alexandru Muravschi consideră că ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova nu are legătură cu tendințele unioniste.
CHIȘINĂU, 11 feb - Sputnik. Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova a fost pur simbolică și reprezintă una dintre posibilele forme de cooperare între țări, dar nu implică neapărat un mesaj unionist. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către fostul viceprim-ministru al Moldovei Alexandr Muravschi.
Fostul vicepremier a spus că nu vede nicio amenințare pentru țară în organizarea unor astfel de evenimente.
„Trebuie să fii prieten cu vecinii. Avem doar doi vecini - România și Ucraina. Formele de cooperare pot fi diferite. Există o serie de programe de cooperare transfrontalieră. Având în vedere soarta istorică a relațiilor dintre Moldova și România, nu există nicio problemă pentru mine că pot avea loc întâlniri comune”, a spus Muravschi.
Fostul ministru al Economiei notează că astfel de evenimente sunt mai mult de natură simbolică și este puțin probabil să depășească acest format.
„Toate aceste întâlniri se desfășoară într-o atmosferă simbolică. Orice s-ar spune, problemele care ar trebui rezolvate acolo sunt fixate în cadrul limitelor și realităților lor. Pentru România, acestea sunt regulile interne ale Uniunii Europene, pentru Republica Moldova este ceva diferit”, a precizat fostul ministru.
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Politică
Oficial: Acordurile dintre România și Moldova au fost semnate - Care sunt acestea
Potrivit acestuia, nu este cazul să se acorde unor astfel de evenimente un caracter strict unionist.
„Cineva vede în asta un pas în direcția unionismului. Însă doar de noi, de populația Moldovei, depinde dacă Moldova își va păstra statutul de țară independentă, care posibil în viitor va deveni membră a unei mari familii. Sau evenimentele se vor derula astfel încât tendința unionismului va lua amploare și asta va duce în cele din urmă la unire. Din punct de vedere istoric, niciuna dintre variante nu poate fi exclusă. Totul este în mâinile cetăţenilor", a spus Muravschi.
Amintim că astăzi la Chișinău a avut loc ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. În cadrul acestei ședințe au fost semnate mai multe acorduri, memorandumuri de înțelegere între ministere, planuri de acțiuni și programe de cooperare.
Ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Politică
Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova: Mesajele premierilor
Fluxul de știri
0