Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

”Moldovagaz”, cu un nou apel către consumatori – care este motivul

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
SA „Moldovagaz” s-a adresat repetat consumatorilor, atât celor casnici, cât și noncasnici.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. SA „Moldovagaz” a venit astăzi cu un nou apel către toți consumatorii racordați la rețeaua de gaze, în condițiile în care au rămas zile numărate până la expirarea termenului de achitare a facturilor.
Întreprinderea subliniază că trebuie să-și onoreze obligațiunile financiare către ”Gazprom” pentru a putea asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale.
”Vă rugăm să achitați la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze. Acest fapt îi va permite SA „Moldovagaz” să-și execute obligațiunile financiare contractuale față de SAP „Gazprom” și astfel să fie asiguratăfurnizarea neîntreruptă a gazelor în Republica Moldova. Termenul limită de achitare expiră în data de 15 februarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 februarie pentru cei casnici”, este menționat în comunicatul „Moldovagaz”.
Cu un apel similar s-a adresat anterior și șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Societate
Spînu spune când ar putea să se reducă tariful la gaz
Amintim că, pe 14 decembrie, ”Moldovagaz” a solicitat plăți în avans pentru gaze de la consumatorii noncasnici. După cum a menționat întreprinderea, ținând cont de situația actuală de pe piața gazelor naturale, pentru a îndeplini obligațiile de plată și a minimiza riscurile de limitare a aprovizionării cu gaze după data de 20 decembrie a anului curent, întreprinderea a apelat la consumatorii noncasnici cu solicitarea de a-și îndeplini obligațiunile contractuale cu Furnizorul de servicii publice și să plătească până la 15 decembrie 2021 costul gazelor naturale consumate în noiembrie, precum și să ia în considerare suplimentar posibilitatea unei plăți în avans până la 20 decembrie 2021 a costului gazelor consumate în prima jumătate a lunii decembrie a anului curent.
Deconectarea instalațiilor de utilizare a gazelor de la rețea la consumatorii finali noncasnici este posibilă în cazul încălcării termenului de plată, stipulat în contractul de furnizare a gazelor naturale, încheiat între acesta și Furnizorul serviciului public.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Societate
În aprilie se schimbă formula de calcul pentru prețul la gaz: Prognozele experților
Totodată, a devenit cunoscut faptul că în februarie, gazul pentru Moldova va fi mai ieftin cu 100 de dolari, însă tariful la gaz pentru consumatorii finali nu va fi redus.
Cauza este metodologia de calculare a tarifului și a problema nesoluționată deocamdată a devierilor financiare, a declarat șeful ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.
"În metodologia ANRE există noțiunea de tarif mediu anual, care este calculat pe baza previziunilor noastre. Acum este de 620 de dolari (pentru mia de metri cubi – n.n.). În același timp, nimeni nu a anulat așa-zisele abateri financiare", a spus Ceban într-o emisiune online.
Șeful „Moldovagaz” a mai comunicat că, până pe 20 februarie, ”Gazpromului” trebuie să i se achite 100 de milioane de dolari.
Fluxul de știri
0