Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul Republicii Moldova și cel a României, în ședință comună: principalele subiecte

© Sputnik / Mihai CarausȘedința comună a guvernelor Republicii Moldova și României
Ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României - Sputnik Moldova, 1920, 11.02.2022
Abonare
Vineri, 11 februarie, la Palatul Republicii din Chișinău va avea loc ședința comună a guvernelor Republicii Moldova și României.
CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Membrii Cabinetului de miniștri de la București sunt astăzi la Chișinău pentru a participa la ședința comună cu Guvernul țării noastre. Ședința va avea loc la Palatul Republicii.
Anterior, prim-ministrul, Natalia Gavrilița, a anunțat că pe 11 februarie va fi semnat Acordul de asistență financiară nerambursabila de 100 de milioane de euro. Proiectele spre care vor merge banii, urmează să fie convenite de ambele părți în cadrul unor discuții ulterioare.
Acordul cuprinde prevederi care vizează dezvoltarea cooperării în domenii de activitate cum ar fi sectorul energetic, infrastructura de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, precum și turism.
Acest acord are ca obiectiv stabilirea condițiilor și a mecanismelor în baza cărora România poate acorda asistență tehnică și financiară de la bugetul de stat în beneficiul Republicii Moldova. Noul Acord îl va înlocui pe cel semnat la 27 aprilie 2010, care a expirat pe 28 martie 2021.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
Moldova va primi ajutor financiar nerambursabil din partea României
Totodată, astăzi urmează să fie semnat Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state. Astfel, Acordul va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani, iar ulterior va putea fi prelungit.
Un alt punct este semnarea Acordului dintre cele două țări privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești, Republica Moldova, și Galați, România. Astfel, scopul acestui Acord este consolidarea podului, care să interconecteze infrastructurile rutiere între cele două state.
În ultimii zece ani, au avut loc patru ședințe comune de guvern între Republica Moldova și România. La 3 martie 2012, a avut loc la Iași prima ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova. Ulterior au mai avut loc ședințe comune. În 2015 a fost o ședință în localitatea Neptun ,Constanța, peste doi ani o la Piatra Neamț, iar în 2018 la Bucureşti.
Мобильный телефон - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
Tarifele pentru apelurile prin roaming între Moldova și România vor scădea
Fluxul de știri
0