Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Decizia Curții Constituționale privind aplicarea retroactivă a prețului la gaz - Așteptări

Decizia Curții Constituționale privind aplicarea retroactivă a prețului la gaz - Așteptări
Abonare
Opoziția parlamentară a solicitat Curții Constituționale să interpreteze aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz.
Astfel, Înalta Curta urmează să examineze și să stabilească în ce măsură aplicarea tarifelor retroactiv este legală și constituțională. Asta pentru că, o altă decizie a Curții Constituționale din aprilie 2020 preciza clar: Comisia pentru Situaţii Excepţionale nu are dreptul să facă derogări de la lege.
Juristul și analistul politic Roman Mihăieș susține că această decizie este ilegală, iar autoritățile nu ar trebui să abuzeze de faptul că în Republica Moldova a fost instituită Stare de Urgență, întrucât lucrurile puteau fi rezolvate și fără limitarea drepturilor omului.
”Și eu m-am indignat în privința acestei decizii de aplicare retroactivă a tarifului la gaz. Din punctul meu de vedere, această decizie este nelegitimă. Pe de altă parte, se invocă decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, iar o parte a legislației este suspendată. Cu regret, se abuzează de această situație excepțională. Decizia nu este una legală”, spune Roman Mihăeș.
Analistul politic Roman Mihăieș spune că așteaptă ca Înalta Curte să vină cu o hotărâre legală în privința aplicării retroactive a tarifului la gaz.

”De la Înalta Curte așteptăm o decizie legală. Curtea Constituțională trebuie să ia în vedere și alte hotărâri anterioare ale CC”, spune expertul.

Amintim că în data de 28 ianuarie, ANRE, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a dispus stabilirea unui nou tarif la gazele naturale și energia termică. Noul tarif, potrivit hotărârii ANRE, este retroactiv și se aplică de la 1 ianuarie 2022 și constituie 15 lei lei 16 bani pentru un metru cub de gaze naturale.
Fluxul de știri
0