Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un convoi cu tehnică militară americană a intrat în România - restricții rutiere

© AP Photo / Michael ProbstMilitari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Mai multe vehicule militare ale SUA au intrat miercuri seara în România, cu destinația finală baza Kogălniceanu
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Primul convoi cu tehnică militară americană a intrat miercuri seara în România, urmând să fie redislocați din Germania și 1000 de militari SUA, informează Ministerul român al Apărării Naționale.
„În această seară, primele elemente de tehnică militară ale detașamentului SUA care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar au intrat în țara noastră pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac, judeţul Arad”, precizează MAnN într-o postare pe Facebook.
Cei 1000 de militari au început miercuri, 9 februarie, pregătirile pentru redislocarea în România. Aceștia fac parte din Regimentului 2 de Cavalerie de la baza din Vilseck, Germania, și au trimis mai întâi vehicule de luptă Stryker.
Soldații se vor desfășura în România în următoarele zile de la baza lor de la Vilseck și vor spori contingentul de peste 900 de militari americani deja aflați în România, pentru a sprijini aliații NATO și a demonstra angajamentul SUA la Articolul V al NATO. Această escadrilă Stryker reprezintă o unitate de arme combinată de vehicule de luptă cu roți de greutate medie, ușor blindate.

Restricții rutiere

Destinația convoiului cu tehnică militară americană este baza militară „Mihail Kogălniceanu” și vor străbate România pe diagonală, cu însoțirea Poliției Militare pe ruta detaliată de Minister.

„Autovehiculele din compunerea coloanei, însoțite de autospeciale ale Poliției Militare, se vor deplasa, după trecerea frontierei de stat, pe ruta Arad - Deva – Sibiu - Râmnicu Vâlcea – Pitești – București - Mihail Kogălniceanu”, mai este menționat în comunicat.

Totodată, MApN notează că ar putea exista restricții rutiere, iar șoferii vor fi informați.
„Pentru o bună desfăşurare a traficului, Poliția Militară va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra eventualelor restricții rutiere”, notează sursa citată.

Biden a aprobat expedierea trupelor suplimentare în România și Polonia

Președintele SUA, Joe Biden, aprobat oficial expedierea câtorva mii de militari americani în Europa în contextul crizei din Ucraina, au comunicat anterior surse din cadrul administrației prezidențiale.
Este vorba despre desfășurarea a aproximativ două mii de militari pe teritoriul Poloniei și alte câteva mii pe flancul sud-est al NATO, inclusiv 1000 de soldați în România.
Desfășurarea trupelor suplimentare americane în Europa ar reprezenta o demonstrare a susținerii aliaților europeni de către SUA în fața amenințărilor în contextul mișcărilor de trupe ale Rusiei la frontiera ucrainean, a precizat sursa.

Cu ce se vor ocupa cei 1000 de militari străini care vin în România

Cei aproximativ 1000 de militari americani ce fac parte din Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, au început miercuri pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România, arată MApN într-o postare pe Facebook.
Misiunea lor în România va consta în desfășurarea de antrenamente și activității în comun cu structurile Armatei României, în scopul ridicării nivelului de interoperabilitate și a încrederii reciproce, se mai arată în postarea citată.
Detașamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acționa pe teritoriul României sub comanda operațională a Corpului V al SUA.
TF Cougar va fi constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acționa cu transportoare blindate Stryker, la care se vor adăuga militari cu alte specialități din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, structuri de sprijin etc).
Cei aproximativ 1.000 de militari americani ai TF Cougar se vor alătura, în zilele următoare, efectivelor SUA deja prezente în România. Locațiile de încartiruire și antrenament vor fi comunicate ulterior. Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație, informează MApN.

Cum justifică MApN prezența trupelor străine în România

Dislocarea acestui detașament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg flancul estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securității aliaților și de descurajare a acțiunilor agresive în regiunea Mării Negre, este explicația oferită de MApN pentru prezența suplimentară a trupelor străine în România, care ar reprezenta o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.
Sub deviza „Toujours Pret” (Întodeauna Pregătiţi), militarii parte a Regimentului 2 Cavalerie au misiunea de a se deplasa rapid oriunde e nevoie bazându-se în principal pe vehiculele blindate Stryker - transportoare de trupe pe roţi.
MApN arată că militarii americani care vor ajunge în România au mai fost aici şi în 2017, la exerciţiul Saber Guardian și în 2015, atunci când într-un „Marş al Cavaleriei” peste 400 de soldaţi şi 80 de mijloace de luptă - majoritatea transportoare Stryker - acompaniate din aer de două elicoptere Apache, au străbătut distanţa de la Baza Mihail Kogalniceanu până la poligonul de la Cincu.
Militari americani în România - Sputnik Moldova, 1920, 03.02.2022
Analize și opinii
Ce consecințe va avea decizia SUA privind trimiterea forțelor suplimentare în România
Fluxul de știri
0