Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicaliştii trag un semnal de alarmă: Ce solicită Parlamentului și Guvernului

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Sindicaliştii cer Parlamentului și Guvernului să ia măsuri care să diminueze impactul creşterii prețurilor și tarifelor la resursele energetice.
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din țara noastră își exprimă îngrijorarea față de situația social-economică și evoluția prețurilor la produsele alimentare, la carburanți, precum și față de majorarea tarifelor la resursele energetice din ultima perioadă.
Sindicaliștii au expediat astăzi către Parlament și Guvern o declarație prin care solicită mai multe măsuri de sprijinire a populației.
Ei au cerut autorităților să verifice dacă majorarea prețurilor la diverse produse a fost operată corect. În plus, au solicitat să fie indexate anticipat, începând cu 1 martie, pensiile și prestațiile de asigurări sociale de stat și prestațiile sociale de stat.
De asemenea, sindicaliștii doresc să fie stabilit urgent cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real și să fie majorată valoarea minimă a salariului lunar în sectorul bugetar.
Sindicaliștii au mai cerut Parlamentului și Guvernului să:
majoreze salariile pentru angajații instituțiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală;
reducă cotele TVA la produsele alimentare de producție autohtonă (pâine, lactate, legume, fructe, crupe și carne);
susțină producătorii autohtoni prin acordarea priorității pentru plasarea preferențială a producției acestora pe rafturile din magazine;
acorde subvenții producătorilor agricoli pentru achiziționarea carburanților, necesare pentru desfășurarea lucrărilor agricole din primăvară.
De asemenea, în cazul în care vor fi majorate tarifele la energia electrică, sindicaliștii consideră că trebuie să fie elaborat unui mecanism de susținere a tuturor consumatorilor.
"În caz contrar însă majorarea tarifului dat va afecta toată populația și întreprinderile din țară, fapt care va conduce la un nou val de scumpire a produselor și serviciilor prestate", anunță sindicaliștii.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Societate
Scumpirile la carburanți continuă: Cât ar putea costa mâine benzina și motorina
Fluxul de știri
0