Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Moldova va importa vaccinuri anti-COVID cu termen de valabilitate mai mic de 6 luni

© REUTERS / DADO RUVICvaccinuri
vaccinuri - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Parlamentul a permis introducerea în țară a vaccinurilor împotriva COVID-19 care au termenul de valabilitate mai mic de jumătate de an.
CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Deputații din majoritatea parlamentară au votat modificarea legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică, care vor permite permit introducerea în Republica Moldova a vaccinurilor împotriva COVID-19 cu termen de valabilitate mai mic de șase luni.
”Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. 3) din Legea nr. 1491/2002 ,,Cu privire la ajutoarele umanitare acordate Republicii Moldova", se permite Comisiei Specializate a Ministerului Sănătății, precum şi Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, acordarea avizelor privind introducerea în țară a vaccinurilor împotriva COVID-19, cu termen de valabilitate mai mic de 6 luni", este menționat în proiectul de lege.
În nota informativă la proiect este menționat că vaccinurile împotriva coronavirusului sunt produse în ritm accelerat și, în majoritatea cazurilor, au o perioadă de valabilitate de șase luni.
„Totodată, procesul de planificare a distribuirilor internaționale, procesul de procurare și logistică ocupă și ele o parte considerabilă de timp. Iar în cazul vaccinurilor livrate în calitate de ajutoare umanitare, termenul de valabilitate în unele cazuri este mai mic de șase luni”, este menționat în nota informativă.
Este specificat de asemenea că va trebui respectată condiția că, la momentul intrării în țară, termenul de valabilitate restant al acestora nu poate fi mai mic de 50% din cel declarat.
Până la adoptarea proiectului respectiv, legea interzicea introducerea în Moldova a vaccinurilor cu termenul de valabilitate de până la 12 luni, iar în cazuri excepționale – de până la șase luni.
Vaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Societate
Ce a clarificat Ministerul Sănătății după scandalul vaccinurilor expirate
Amintim că în cadrul unui audit privind eficiența campaniei de vaccinare, care a fost efectuat de Curtea de Conturi, au fost verificate peste 527 de mii de înregistrări în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19. Dintre acestea, în 6804 cazuri înregistrate în perioada mai – august 2021, auditul a constatat expirarea termenului de valabilitate la data înregistrării în sistem.
Ministerul Sănătății a procedat la verificări după scandalul legat de declarațiile Conturi de Conturi cu privire la imunizarea locuitorilor Moldovei cu vaccinuri expirate împotriva COVID-19.
În cadrul evaluării s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate s-au produs prin admiterea unor erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor, a declarat Ministerul.
Fluxul de știri
0