Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce a clarificat Ministerul Sănătății după scandalul vaccinurilor expirate

© AFP 2024 / JOE RAEDLEVaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA
Vaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
Comisia Ministerului Sănătății a verificat cum are loc vaccinarea într-un șir de instituții medicale din Moldova.
CHIŞINĂU, 24 dec - Sputnik. Ministerul Sănătății a anunțat rezultatele verificării după scandalul iscat în urma declarației Curții de Conturi despre imunizarea locuitorilor Moldovei cu vaccinuri împotriva COVID-19 expirate.
Comisia de anchetă constituită de ministerul de resort a analizat 1967 cazuri din cele raportate cu abateri la înregistrare, efectuând vizite în 12 instituții medicale din țară. În comisie au fost incluși atât reprezentanți ai Ministerului Sănătății, cât și specialiști din medicina de familie, din sănătate publică, dar și care administrează sistemul informațional de evidență a vaccinărilor.
În cadrul evaluării s-a stabilit că, în mare parte, devierile constatate s-au produs prin admiterea unor erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor, a declarat Ministerul.
Instituția a explicat că la înregistrarea vaccinului administrat se alege tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant unde sunt indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate. Imperfecțiunile sistemului au permis la introducerea datelor alegerea eronată a seriilor de vaccin
Vaccinare - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Societate
Scandalul vaccinurilor expirate: Precizările Ministerului Sănătății
Erori au fost identificate în 1,3% de înregistrări evaluate. Ministerul a explicat apariția acestor erori prin ”volumul excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu”.
După cum a declarat instituția de resort, în luna septembrie au fost operate îmbunătățiri ale sistemului, care previn introducerea datelor eronate, inclusiv a seriilor de vaccin epuizate.
Amintim că în cadrul auditului de performanță realizat de Curtea de Conturi au fost evaluate peste 527 mii de înregistrări în sistemul informațional de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19. Dintre acestea, pentru 520,2 mii (98.7%) nu a fost identificată nici o abatere, iar pentru 6804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în perioada mai – august 2021, auditul a raportat înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem.
Expert: Procuratura să intervină - 7000 de moldoveni, părți vătămate în dosarul vaccinurilor expirate - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Podcasturi
Expert: 7000 de moldoveni au devenit părți vătămate în scandalul vaccinurilor expirate
Fluxul de știri
0