Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Guvernul, îndemnat să nu-și arate mușchii în raport cu Gazprom: Ne-ar putea costa scump

Abonare
Administrația Gazprom a acuzat autoritățile de la Chișinău că are o abordare unilaterală în ceea ce ține de organizarea auditului datoriei ”Moldovagaz”, menționând că acest fapt contravine acordurilor încheiate în octombrie 2021.
Gazprom precizează că această abordare unilaterală a Chișinăului în acest caz nu poate garanta un audit obiectiv și transparent, iar Consiliul de Observatori al ”Moldovagaz” ar putea să nu aprobe rezultatele acestuia.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține însă că autoritățile de la Chișinău ar trebui să îngroape securea războiului în acest sens, întrucât ar trebui să ne preocupe de unde vom lua acești bani pentru întoarcerea datoriei, dar în special, în ce perioadă va trebui să rambursăm această datorie.

”Eu regret că s-a ajuns la așa o cale, sper foarte mult că vom trece de acest hop. Mie nu îmi place unde s-a ajuns. Tarifele nu au acoperit costul gazului la diferite etape. Gazprom nu ne-a introdus datoriile din prima, ci ne-au dat o mică vacanță până în luna mai. Asta e o înțelegere amiabilă”, declară Ioniță.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, datoria este o chestiune sensibilă. Respectiv, dacă autoritățile de la Chișinău vor cheltui în jur de un milion și jumătate de dolari pentru efectuarea acestui audit, iar acesta nu este recunoscut de partea rusă, atunci se va adeveri că am cheltuit acești bani degeaba și problema nu a fost rezolvată.

”Nu trebuie să escaladăm conflictul. În luna mai va trebui să se meargă din nou în Rusia, să dea mâna cu Miller și să vedem când și cum întoarcem această datorie. Dacă noi nu găsim o soluție, ne-am putea pomeni în situația că Gazprom să vrea întoarcerea datoriei în jumătate de an, iar noi să cheltuim un milion sau un milion și jumătate de dolari pentru efectuarea acestui audit degeaba”, mai spune expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, schimbul de replici între Guvernul de la Chișinău și Gazprom nu este altceva decât rezultatul unor discuții, implementarea cărora a fost înțeleasă diferit de către părți.
”Noi nu avem nevoie să demonstrăm cine a înțeles mai bine cum va fi efectuat acest audit. Oameni buni, noi în luna mai trebuie să spunem care este suma datoriei și cum o întoarcem. Înțelegerea din luna mai poate avea loc doar dacă asta va accepta și Gazprom. Noi trebuie să stingem acest pojar”, conchide expertul.
Veaceslav Ioniță precizează că, la ora actuală, există două căi pentru a ajunge la același rezultat. Calea lungă – prin confruntări și ping-pong-uri, iar calea scurtă – să se discute și să se ajungă la un consens acceptat de părți.
Consilierul președintelui Republicii Moldova, membrul Consiliu de observatori al SA ”Moldovagaz” Veaceslav Negruță susține că responsabilă pentru efectuarea auditului datoriei ”Moldovagaz” este doar partea moldovenească, acest fapt fiind confirmat în Protocolul semnat octombrie de ”Gazprom” cu țara noastră.
Negruța a explicat că ”Punctul 5 al Protocolului din 29 octombrie 2021 spune clar că partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor ”Moldovagaz” și doar raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al SA ”Moldovagaz”.
Fluxul de știri
0