Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Directorul Centralei de la Cuciurgan: În primăvară ar putea crește prețul la curent

© Sputnik / Miroslav RotariМолдавская ГРЭС
Молдавская ГРЭС - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Directorul general al Centralei termoelectrice de la Cuciurgan a declarat că în primăvară ar putea să se majoreze prețul la energia electrică.
TIRASPOL, 10 feb - Sputnik, Iulia Sorokopud. Principalul furnizor de curent electric din Republica Moldova, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care se află în stânga Nistrului, a anunțat că în primăvară ar putea să se majoreze prețul la energia electrică, având în vedere că s-a scumpit și gazul.
O declarație în acest sens a fost făcută joi de către directorul Centralei de la Cuciurgan Valentin Trubceanin.

„Ca urmare a majorării prețului gazului, noi vom stabili propriul preț pentru energia electrică. Având în vedere că alți exportatori, care sunt interesați și de piața moldovenească, ne fac mereu concurență, dar cel mai probabil nu vor putea asigura livrări stabile în Moldova, preţul, desigur, va fi mai mare.

În același timp, toate părțile vor să evite o creștere dramatică a prețurilor, pentru ca populația Moldovei să nu fie împovărată și de prețurile la curent, după ce s-au majorat și alte tarife. Dar vreau să subliniez că Centrala de la Cuciurgan nu este o întreprindere socială, noi reprezentăm mediul de afaceri. Prin urmare, va trebui să găsim o cale de mijloc”, a spus Valentin Trubceanin.
Directorul general centralei termoelectrice s-a arătat deschis pentru cooperarea cu Moldova: „Aceasta este o afacere: dacă ar fi neprofitabilă, nu am lucra”, a declarat Trubceanin.
Șeful centralei a comentat și dorința Moldovei de a se racorda la rețelele electrice românești.
„Dacă vorbim de latura practică, pentru asta e nevoie de așa-zisa „inserție a frontierei” dintre Moldova și România, care va permite o astfel de conectare a sistemelor energetice. Noi locuim în vechiul sistem sovietic de furnizare și distribuție a energiei, care a fost implementat și menținut în cadrul CSI în ultimii ani. Pentru ca Moldova să se conecteze la sistemul energetic european, sunt necesare măsuri foarte costisitoare. Dacă asta se va întâmpla totuși, va fi o chestiune comercială. Astăzi, în Moldova costul energiei electrice este în medie de 53,5 dolari. În țara vecină România - de 150 de euro. Sesizați diferența?”, a menționat Valentin Trubceanin.
Energie electrică - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Economie
Ce consecințe va avea majorarea tarifelor la energia electrică - concluzii alarmante
Actualul contract de livrare a energiei electrice expiră pe 31 martie. Volumele de curent stipulate în contract sunt suficiente până în primăvară. Prognoze bune se fac și pentru anul 2022, având în vedere că a fost prelungit cu 5 ani contractul dintre Moldovagaz și Gazprom.
„Cu gaz va fi asigurată în primul rând în Moldova, ceea ce înseamnă că va fi livrat și în Transnistria. O altă chestiune este în ce cantitate va fi livrat. Sperăm în continuare că va fi suficient”, a menționat directorul general al centralei termoelectrice.
În 2021, centrala a generat aproape 5 miliarde de kilowați-oră, realizând o producție cu 6% mai mare. Acest lucru se datorează majorării volumelor de export și creșterii consumului de energie electrică pe piața internă. Centrala de la Cuciurgan și-a îmbunătățit indicatorii în pofida crizei gazului. Chiar și în cea mai dificilă lună - octombrie, centrala nu și-a sistat activitatea.
Fluxul de știri
0