Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Complicație provocată de COVID-19, care se manifestă chiar și la un an de la boală

CC BY-SA 4.0 / Irfansevket2905 / Infarkt (enlarged and cropped photo)Atac de cord, foto de arhivă
Atac de cord, foto de arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
Oamenii de știință au descoperit că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 sunt mai predispuse la boli cardiovasculare.
CHIŞINĂU, 9 feb - Sputnik. Riscul de complicații cardiovasculare pentru cei care au suportat COVID-19 persistă din prima lună și până la un an după infectare. Acest lucru l-au declarat cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis (SUA). Lucrarea lor a fost publicată în revista Nature Medicine, relatează RIA Novosti.
În procesul studiului, oamenii de știință au analizat datele cu privire la sănătatea a 153.760 de persoane care au fost confirmate cu coronavirus în diverse perioade ale pandemiei de COVID-19. Puțini participanți au fost vaccinați înainte de îmbolnăvire, deoarece la acel moment vaccinarea nu era încă prea răspândită în SUA. În total, din grupul de control au făcut parte peste 11 milioane de persoane care nu se confruntaseră cu COVID-19.
„Pentru persoanele care erau predispuse în mod evident riscului de boli cardiace înainte de îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2, rezultatele demonstrează că infecția cu coronavirus poate crește riscul de acutizare a acestora”, a spus Ziyad Al-Ali, doctor în medicină, profesor la Universitatea Washington.
Oamenii de știință le-au acordat o atenție aparte persoanelor care până la infectare nu au avut niciun fel de probleme de inimă.
Oameni cu măști de protecție - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2022
Coronavirus
Simptomele de Omicron care apar după contactul cu o persoană bolnavă
”Pacienții din grupul cu risc redus de boli de inimă au prezentat de asemenea probleme cardiace după COVID-19”, au menționat autorii studiului.
Totodată, ei au precizat că posibilitatea deteriorării sistemului cardiovascular se păstrează pentru toți cei care au trecut prin COVID-19, în formă ușoară sau severă, indiferent de sex, vârstă, rasă, prezența unor boli concomitente și anterioare.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că coronavirusul crește probabilitatea confruntării ulterioare cu probleme grave ale sistemului cardiovascular în medie cu 50%-70%, inclusiv tulburări de ritm cardiac, accese, formarea cheagurilor de sânge, miocardită, accidente vasculare cerebrale, boli coronariene și altele.
Test la COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Coronavirus
Specialiști, despre adevărata amenințare a tulpinii Omicron
Fluxul de știri
0