Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oficial! Candidații la funcția de membru CSM și CSP vor fi evaluați

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Abonare
O comisie specială va evalua integritatea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Un proiect de lege ce prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al CSM și al CSP a fost aprobat în lectură finală. La începutul ședinței, fracțiunea BCS a anunțat că părăsește sala, nemulțumiți de faptul că nu a fost acceptată amânarea examinării proiectului de lege cu privire la pre-vetting. Totuși, proiectul a fost votat astăzi de 63 de deputați din cadrul majorității parlamentare.
După procedura de vot președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat felicitări pentru toată ”lumea bună”.
„Eu felicit toată lumea bună din țara asta, din procuratură, din sistemul judecătoresc, cetățenii că am votat această lege. Vom porni acest pre-vetting foarte mult necesar și așteptat”, a declarat Igor Grosu.
Proiectul dat prevede modificarea mecanismului de selectare a candidaților la funcția de membru al CSM, CSP și organelor specializate ale acestora. Prin urmare, candidații la aceste funcții vor fi evaluați la criteriul integritate de către o comisie specială.
Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare, iar ceilalți trei vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, pornind de la numărul de mandate obținute.
Comisia va evalua integritatea candidaților - dacă aceștia au respectat pe perioada activității lor standardele de etică și dacă nu au fost implicați în acțiunii dubioase. Totodată, membrii Comisiei de evaluare vor analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, dar și veniturile și cheltuielile pretendenților la funcția de membru al CSM sau CSP.
Decizia Comisiei de evaluare în privința integrității candidaților va fi inclusă, în mod obligatoriu, în dosarul de concurs. Aceasta poate fi contestată, iar cererea va fi examinată de către Curtea Supremă de Justiție.
Totodată, este de menționat faptul că membrii Comisiei de evaluare vor primi o indemnizație lunară, care să fie echivalentul a două salarii de bază ale judecătorului Curții Supreme de Justiție, cu vechimea în muncă de peste 16 ani.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 10.02.2022
Politică
Ședință fără opoziție în Parlament: Unii au părăsit sala, iar alții nici nu au intrat
Fluxul de știri
0