Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Arderea anvelopelor uzate "generează scântei" între deputați și apărătorii mediului

Arderea anvelopelor uzate generează scântei între deputați și apărătorii mediului
Abonare
Arderea anvelopelor uzate a generat reacții aprinse în rândul organizațiilor de mediu și deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care sunt și promotorii unui proiect de lege în acest sens, elaborat în decembrie 2021.
La 7 februarie 2022, Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională a organizat o ședință pe subiectul incinerării cauciucurilor vechi. Aceasta s-a desfășurat la recomandarea avocatului poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care este îngrijorată de modificările ce urmează a fi operate în legislație pe această dimensiune. Proiectul presupune ca anvelopele să fie stocate și incinerate în raionul Rezina. Consilierii raionali sunt împotrivă, iar ecologii sunt de părerea că aceasta este o catastrofă ecologică.
Despre disensiunile cu privire la această inițiativă a vorbit în cadrul emisiunii "Obiectiv", ecologistul Anatolie Prohnițchi.

"Pentru ca să înțelegem legitimitatea acestei adunări, din start am pus întrebarea în ce format ne-am adunat: discuții, consultări sau audieri publice, deoarece de asta depinde rezultatul ședinței. Autoarea proiectului de lege, doamna deputat Inga Coșeru, nu a oferit vreun răspuns. Mai mult ca atât, din considerente că invitația de participare fost expediată selectiv la câteva organizații neguvernamentale de mediu afiliate guvernării PAS, noi practic ne-am autoinvitat", a menționat ecologul.

În opinia lui, ședința a fost o înscenare a unei consultări publice pe marginea acestui subiect. În același timp, apărătorii mediului s-au expus împotriva arderii cauciucurilor uzate, ca urmare a temerilor populației din Rezina, cu argumente legate de lipsa monitorizării calității aerului în Moldova și nerespectarea art. 37 din Constituție privind dreptul la un mediu sănătos și nerespectarea prevederilor Convenției Aarhus privind participarea cetățenilor la luarea deciziilor de mediu.
"Toată ședința s-a promovat intens că arderea anvelopelor este o soluție bună în gestionarea deșeurilor. Nu a fost un dialog în care să fie ascultate părerile și probele noastre ce demonstrează că această problemă poate fi rezolvată altfel. La întrunire a asistat și un agent economic care activează cu acte în regulă pe teritoriul țării și produce din anvelopele uzate un lichid arzător care nu dăunează mediului. Totodată, specialiștii au calculat că volumul de anvelope uzate din Republica Moldova pot fi utilizate fără a dăuna mediului, iar aflarea lor în aerul liber este mai puțin toxică decât arderea" a explicat Anatolie Prohnițchi.
Menționăm că anvelopele vechi, cele pe care șoferii le aruncă o dată la câțiva ani, nu se mai incinerează în Republica Moldova din 2017, de când Parlamentul a introdus o interdicție, spunând că arderea cauciucului dăunează mediului ambiant.
Fluxul de știri
0