Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu: Moldova analizează opțiunea de a primi gaz din Azerbaijan

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Ar putea sau nu Moldova să primească gaz azer? Iată ce spune vicepremierul Andrei Spînu.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Republica Moldova analizează opțiunea de a primi gaz din Azerbaijan. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă țara noastră are șanse să primească gaz azer și cum va ajuta acesta la rezolvarea crizei energetice.
"Atunci când noi discutăm în sensul securității energetice și diversificării surselor de gaz, evident că noi analizăm toate opțiunile care sunt pe masă, inclusiv această opțiune", a declarat Spînu.
Întrebarea a fost dată ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în contextul în care săptămâna trecută el a fost într-o vizită de lucru în Azerbaijan, unde a participat la ședința ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Atunci, viceprim-ministrul moldovean l-a informat pe ministrul Energiei al Azerbaidjanului, Parviz Shahbazov, despre situația actuală a furnizării de gaze naturale a țării și a menționat perspectivele de cooperare cu Azerbaidjan în acest domeniu.
Amintim că și ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEEI) al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a mers într-o vizită de lucru în Azerbaidjan. Vizita oficialului moldovean a început astăzi și se va afla la Baku până pe 10 februarie. Acolo, Popescu
s-a întâlnit cu omologul său azer și au discutat inclusiv și despre cooperarea moldo-azeră în domeniul energiei în contextul importanței strategice a coridorului sudic al gazelor.

Ar putea gazul azer să înlocuiască gazul rusesc în Moldova

Economistul azer Elshad Mammedov a acordat un interviu pentru Sputnik Moldova și a declarat că pentru țările spațiului post-sovietic, inclusiv Moldova, nu există deocamdată o alternativă reală la gazul rusesc.
„Chiar dacă conducerea Azerbaidjanului va decide să încheie un contract de export de gaze către Moldova, astfel de livrări vor fi doar fragmentare, unice și nu vor putea înlocui măcar într-o oarecare măsură livrările de la Gazprom din Rusia. Nu poți înșela nici geografia, nici natura”, spune doctorul în economie Mammedov.
Expertul notează că în ultimele luni oficialii europeni apelează din ce în ce mai mult la conducerea diferitelor țări în căutarea de noi furnizori de gaze.
În același timp, Mammedov subliniază că Azerbaidjanul este acum puternic încărcat cu propriile obligații de export. Producția de gaze este în creștere în țară, dar și consumul intern crește în același timp.
În plus, Azerbaidjanul a crescut recent în mod semnificativ livrările de gaze către Turcia și, prin Coridorul de Transport de Gaze din Sud, către Europa.
„Nu cred că Azerbaidjanul are acum posibilitatea, pe termen lung, să aprovizioneze în mod constant Moldova cu gaze în volume care să poată acoperi nevoile țării”, spune expertul.
avion - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Societate
O nouă cursă aeriană ar putea fi lansată: Iată destinația
Fluxul de știri
0