Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Nagacevschi: Guvernul face presiuni asupra justiției în privința tarifelor majorate

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Viceprimarul Capitalei Fadei Nagacevschi susține că Guvernul ar încerca să mușamalizeze plângerea Primăriei Chișinău cu privire la aplicarea retroactivă a tarifelor majorate la gaz.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. Viceprimarul Chișinăului Fadei Nagacevschi susține că Guvernul face presiune asupra judecătorilor Curții de Apel Chișinău, astfel încât aceștia să respingă demersul Primăriei Capitalei, care a contestat decizia de a aplica retroactiv, din 1 ianuarie, tarifele majorate la gaz. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook.
Nagacevschi afirmă că Guvernul vrea să priveze administrația municipală de dreptul de a contesta hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale în frunte cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, în baza căreia Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a operat majorarea tarifului.
„Primăria Chișinău a recepționat poziția Guvernului pe 14 pagini, care se reduce la: într-o speță de interes public major, prim-ministrul consideră justificat ca acest caz să fie dosit de opinia publică și să fie examinat în lipsă sau în procedură scrisă”, menționează viceprimarul.
El spune că Guvernul ar insista că primarul Chișinăului Ion Ceban nu avea dreptul să facă un astfel de demers în instanța de judecată.
În demersul său, Guvernul precizează că „pe durata stării de urgenţă, de asediu sau de război, în funcţie de gravitatea situaţiei ce a determinat instituirea acesteia, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți ale cetăţenilor”.
Amintim că pe 31 ianuarie primarul Capitalei, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul Fadei Nagacevschi, a mers la Curtea de Apel Chișinău și a depus o cerere de chemare în judecată a Guvernului Republicii Moldova.
Ceban a contestat decizia de aplicarea retroactivă din 1 ianuarie a tarifelor majorate la gaz natural și agent termic și a declarat că aceasta a fost luată de ANRE la indicația Comisiei Naționale Extraordinare condusă de premierul Natalia Gavrilița.
„Am venit aici să depunem acea cerere și să chemăm în instanță de judecată Guvernul. Deciziile sunt proaste de tot, catastrofale pentru fiecare locuitor al țării și al municipiului Chișinău. Aici solicităm anularea acestor decizii stupide pe care le-a primit Guvernul”, a declarat atunci primarul.
În replică, premierul Natalia Gavrilița a declarat că decizia de aplicare retroactivă a tarifelor majorate este una legală, iar politicienii se folosesc "în mod cinic" de situația creată de criză energetică.
În ajun, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Acesta va fi aplicat retroactiv, din 1 ianuarie. Costul unui metru cub de gaz natural pentru consumatori va fi astfel de 15,18 lei.
Fluxul de știri
0