Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În cât timp s-ar epuiza gazul rusesc dacă s-ar sista livrările către Europa

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe fondul crizei energetice și ucrainene, firma de consultanţă Wood Mackenzie analizează mai multe scenarii pentru piața europeană a gazelor. Întrucât Europa este foarte dependentă de livrările rusești, firma evidenţiază riscurile pentru toți jucătorii implicați.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik, Doina Popa. Este puțin probabil ca Moscova să decidă să oprească exporturile de gaze către partenerii europeni, dar orice eveniment care ar putea afecta volumele de gaz transportat de Rusia către Europa ar putea duce la haos energetic, potrivit unui raport al firmei de cercetare și consultanţă Wood Mackenzie (WoodMac), publicată luni, 7 februarie.
Potrivit experților de la WoodMac, deși importurile de GNL pe bătrânul continent s-au dublat în ultimii ani, ajungând la 20% din stocul european în 2021, livrările de gaze rusești satisfac 28% din cererea anuală.
„Dacă toate fluxurile de gaze s-ar opri astăzi, rezerva de gaz existentă s-ar epuiza în șase săptămâni, anihilarea cererii ar fi masivă, iar dacă perturbările ar fi prelungite, stocurile de gaze nu ar putea fi restabilite pe timpul verii”, avertizează firma de consultanță.
Un astfel de scenariu ar putea duce la o „situație catastrofală” în ceea ce priveşte pregătirile sistemului european de gaze pentru iarna 2022-2023, deoarece nivelul de umplere a stocurilor riscă să fie aproape de zero.
Pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, se așteaptă ca „diplomația și necesităţile comerciale” să aibă un rol-cheie în relațiile dintre Europa şi Rusia, potrivit raportului.
Ziua Siguranței pe Internet 2022: Ce trebuie să cunoască utilizatorii - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Podcasturi
Ziua Siguranței pe Internet 2022: Ce trebuie să cunoască utilizatorii
În ciuda reducerii la jumătate din 2019, tranzitul de gaze prin Ucraina rămâne la nivelul de 40 de miliarde de metri cubi pe an, sau în jur de 8% din cererea totală, mai arată în analiza sa firma de consultanță.
Oprirea transportului de gaze prin Ucraina ar duce la riscuri similare pentru Europa, care ar rămâne cu stocuri scăzute pentru noul sezon rece, notează experții. Chiar dacă Olanda și Norvegia îşi cresc producția internă de gaze, iar Moscova ar încerca să-și „redirecționeze” aprovizionarea prin creșterea capacității neutilizate a gazoductului Yamal.
În acest context, WoodMac se așteaptă mai degrabă la o creștere cu 20% a importurilor de gaze din Rusia în viitorul apropiat, dar avertizează că ar putea exista riscul ca bătrânul continent să intre în iarna viitoare cu un nivel de umplere mai scăzut al stocurilor decât în mod normal.
Experții prevăd că Europa se va confrunta, în anii următori, cu prețuri ridicate în comparație cu un an în urmă, până când o nouă aprovizionare, în principal din Qatar și SUA, va deveni disponibilă la mijlocul deceniului.
În același timp, WoodMac avertizează că Rusia ar putea resimți agravarea crizei energetice atât în ceea ce privește reputația sa de furnizor sigur, cât și odată cu finalizarea Nord Stream 2.
De asemenea, compania menţionează Asia drept centrul creșterii pieței globale de gaze pe termen lung.

Poziţia Bruxelles-ului

Rusia a reușit să-și întărească rezistenţa în fața sancțiunilor economice din partea Occidentului mai mult decât a făcut Europa în domeniul securității sale energetice, mai ales în cazul unor eventuale opriri în livrările de gaze rusești, a anunțat luni, pe 7 februarie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Internațional
”Trebuie să luptăm cu NATO acum?” Putin a făcut un rezumat al discuției de 5 ore cu Macron
Înaltul oficial al UE a recunoscut respectarea strictă de către Rusia a angajamentelor contractuale, dar nu a omis să critice Gazprom pentru că a refuzat să livreze cantități suplimentare de gaz pentru a umple depozitele europene, „creând noi tensiuni pe piață”.
Potrivit lui Borrell, prin reducerea ratei totale a importurilor de gaze din Rusia, UE nu va investi doar în tranziția ecologică, ci și în reducerea dependențelor strategice.
„Europa ar putea profita de criză pentru a-și avansa planurile privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon”, este una dintre concluziile raportului WoodMac, care coincide cu declarațiile șefului diplomației europene.
Totuşi, rămâne deschisă întrebarea cu privire la cine va plăti pentru această diminuare a cooperării energetică dintre Rusia și Europa.
Fluxul de știri
0