Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum comentează Gavrilița declarația Gazprom privind auditul de la Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița a comentat declarația concernului rus cu privire la auditarea datoriei Moldovagaz.
CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. După ce Gazprom a reclamat absența reprezentanților Guvernului Republicii Moldova la ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz pentru aprobarea documentației de oraganizare a auditului datoriilor, premierul Natalia Gavrilița a fost rugată de jurnaliști să comenteze poziția concernului rus.
„Vreau să spun că în tot acest timp Guvernul în calitate de acționar minoritar al Moldovagaz a acționat cu bună credință și cred că trebuie să avem o atitudine cooperantă. Și sper mult că aceste discuții să fie purtate în acest spirit”, a declarat Gavrilița.
Gazprom a atras atenția că abordarea unilaterală a părții moldovenești în stabilirea condițiilor licitației pentru achiziționarea de servicii de auditor nu permite să se conteze pe transparență și obiectivitate în realizarea auditului privind datoriile pe care le are Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor din Republica Moldova.
„În loc să se prezinte la această ședință, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au anunțat că condițiile de angajare a auditorului au fost deja stabilite de partea moldovenească. După cum reiese din documentația publicată de Chișinău privind desfășurarea auditului, aceasta nu a ținut cont de propunerile Gazprom, trimise anterior părții moldovenești”, a declarat concernul rus.
De cealaltă parte, Andrei Spînu precizează că, printr-o hotărâre de Guvern aprobată pe 29 decembrie 2021, Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului de audit la Moldovagaz.
Amintim, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică de 709 milioane de dolari. Atunci, „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență.
Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent. Andrei Spînu a anunțat că efectuarea unui audit este necesar pentru a se vedea cum s-au format datoriile țării noastre față de Gazprom.
Fluxul de știri
0