Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce scade ratingul Maiei Sandu – expert

© Sputnik / Mihai CarausPAS
PAS - Sputnik Moldova, 1920, 09.02.2022
Abonare
Expertul a comentat situația de pe ”Olimpul” politic moldovenesc și a făcut un pronostic pentru forțele politice autohtone.
CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Popularitatea partidului de guvernământ PAS și a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, se duc în jos. Astfel a comentat politologul Corneliu Ciurea rezultatele sondajului prezentat marți de IDIS Viitorul.
”Se poate observa existența unei anumite dinamici în sensul că partidul PAS și Maia Sandu ”încetinesc turațiile”, ratingurile lor sunt în scădere, în pofida faptului că unele cifre indică în continuare poziții de lider. Este evident că în condițiile actuale - cu prețuri în creștere - popularitatea Maiei Sandu se duce în jos”, a spus Ciurea în studioul Sputnik Moldova.
În opinia lui, s-ar putea discuta despre viteza acestui declin, însă este evident că partidul aflat la putere nu este în cea mai bună formă acum.
După cum a menționat analistul, există în același timp o anumită creștere a ratingului forțelor de opoziție, reprezentate în parlamentul moldovenesc.
„În afară de aceasta, vedem cum interesul în sondaje se fixează tot mai mult asupra primarului Chișinăului, Ion Ceban, ca o nouă personalitate politică la nivel național. Aceste tendințe, cred, se fac simțite acum și se vor simți în continuare. Alți pretendenți la rolul de lider sau care să se includă activ în lupta politică, nu sunt. Deși, posibil, există potențial și pentru alți jucători", a menționat Ciurea.
Maia Sandu și Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 08.02.2022
Politică
Sondaj: Moldovenii au mai mare încredere în Ion Ceban și Igor Dodon, decât în Maia Sandu
Potrivit rezultatelor sondajului, ratingul încrederii în Sandu s-a redus în timp de o lună până la 16,6% (-0,4 puncte procentuale). Pierde din popularitate și partidul de guvernământ PAS, care deține majoritatea în Parlament. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, pentru PAS ar vota 22,7% dintre cei chestionați (o scădere de 2 puncte procentuale față de decembrie 2021).
Sondajul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie. La studiul sociologic au participat 1134 de persoane din 13 localități. Eroarea maximă este de 3%.
Fluxul de știri
0